Prijedorčanka Zvezdana Alendarević je od malih nogu znala da želi postati policajka. Nakon završene gimnazije, upisala je Visoku školu unutrašnjih poslova i želja joj se ostvarila.

Nepunih 14 godina u policijskim redovima daje maksimum u poslu, koji nije nimalo lagan i jednostavan. Nedavno je bila i članica Mirovne misije u Sudanu, a njena hrabrost i želja da pomogne svim ljudima bila je vidljiva na svakom koraku.

Zvezdana je portparol Policijske uprave Prijedor i ističe da policijski posao, bilo da se radi o službeniku, portparolu ili inspektoru, nosi određenu težinu i izazove.

„Zasnovala sam radni odnos u policiji 2006. godine kao pripravnik, a nakon toga sam raspoređena na mjesto policijskog inspektora za opšti kriminalitet. Potom sam radila kao inspektor za privredni kriminalitet, a onda sam došla na mjesto portparola, što i trenutno radim”, kaže Zvezdana u razgovoru za Anadolu Agency.

Navodi da je u početku bilo i stresnih situacija, jer muške kolege ponekad ne vjeruju da žene mogu biti jednako dobre u ovom poslu, kojeg mnogi i danas posmatraju “muškim poslom”.

„Bilo je i pitanja ‘šta ćeš u policiji, znaš li da je to težak posao, znaš li da moraš raditi noćne smjene, moraćeš raditi na punktovima, znaš li da ćeš morati ustajati u toku noći i raditi uviđaj…’ Bilo je takvih pitanja. Ali, za nepunih 14 godina sam uspjela savladati sve te izazove i mislim da je danas taj dio priče prevaziđen. Danas više niko ne postavlja takva pitanja, jer su se žene u policiji ‘izborile’ za svoje mjesto, rade rame uz rame sa muškim kolegama. Pogotovo su se iskazale radeći na krivičnim djelima porodičnog nasilja, seksualnog i polnog nasilja”, s ponosom ističe Zvezdana i dodaje da je raduje činjenica da je sve više žena u policiji.

Mirovna misija kao poseban izazov

Zvezdana je imala želju otići u mirovnu misiju. Prvi put je popunila upitnik za učešće 2014. godine, a godinu kasnije prošla testiranja, od znanja engleskog jezika, do rada na računaru. Potom je u Butmiru 2016. godine prošla obaveznu obuku, a potom je i konkurisala za misiju u Južnom Sudanu, gdje je raspoređena u februaru 2018. godine. U Sudanu je provela pune dvije godine.

„Bilo je izazova, bilo je teških trenutaka, bilo je i onih lijepih i zanimljivih. Mogu reći da je to jedno neprocjenjivo iskustvo. Zašto sam se odlučila za to? Humana strana svakog ljudskog bića, a svakako i policijskog službenika je da pomažemo narodu. To je osnovni motiv, jer sam znala da je to jedno poslijeratno područje, u postkonfliktnom periodu, gdje narod treba pomoć UN-a. Naravno, bila je tu i želja za novim iskustvima. Želja da vidim kako funkcioniše jedna mirovna misija u svijetu”, kaže Zvezdana i dodaje da im je zadatak bio da budu policijski savjetnici.

„Pokušali smo kroz saradnju sa lokalnim subjektima i policijom da ostvarimo međusobno povjerenje između pripadnika UN-a i lokalnog stanovništva i izbjeglica koje su trebale našu pomoć. Posebno je značajn rad bio sa ženama sa djecom, koje su bile žrtve nasilja, i kad se nađete u zemlji u kojoj se neobrazovanost i siromaštvo mjere velikim brojkama, onda pomislite da je to borba bez cilja, međutim, nalazili smo tračak nade, nastavljali, trudili se i na kraju smo ostvarili zaista uspješnu saradnju i napravili značajan pomak kada je u pitanju zaštita ljudskih prava”, ističe Zvezdana.

Profesionalna nadogradnja

Želja joj je bila i da se profesionalno nadogradi, ali i da nadogradi sebe kao ličnost.

U policijskom poslu je ponekad u nekim situacijama osjećala i strah, ali želja da svoj posao odradi profesionalno je uvijek pobjeđivala. Portparol ima radno vrijeme, ali je često i nakon posla, a često i vikendom, mediji zovu da im saopšti informacije. Zovu je i mnogobrojni građani zbog informacija. Svaki put im izađe ususret, jer kako kaže, i sama zna da je tu zbog građana. S ponosom nosi uniformu MUP-a RS, a zbog časnog i odgovornog rada, mnogima je postala uzor.

Anadolija