Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u okviru pojačane kontrola učesnika u saobraćaju – lijevak, koja je realizovana u periodu od 16. do 19. jula 2020. godine, izvršili kontrolu 8.833 učesnika u saobraćaju, od kojih je 4.273 sankcionisano.

Kontrola je izvršena na području policijskih uprava Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Prijedor i Gradiška.

Kod 397 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, 52 vozača lišena su slobode zbog utvrđenog prisustvo alkohola preko 1,5 g/kg, a dok je osam vozača odbilo da se podvrgne alkotestiranju.

Zbog utvrđenog prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje lišena su slobode dva vozača, a 11 vozača odbilo da se potvrgne testiranju.

Takođe, sankcionisano je 60 vozača koji su upravljali prije sticanja prava na upravljanje ili neodgovarajućom kategorijom, 54 vozača zbog isteka potvrde o registraciji vozila, 655 učesnika zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, 227 zbog prevoza djece na prednjem sjedištu i nekorištenja sigurnosnih sjedalica, 507 zbog tehničke neispravnosti vozila, a zbog dodatno postavljenih tamnih folija na staklenim površinama vozila sankcionisano je 1.229 vozača.

Napominjemo da je u toku preventivna kampanja „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“, koju Ministarstvo provodi tokom jula i avgusta na području cijele Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i vožnju prilagode uslovima na putu i vremenskim prilikama.

MUP RS
Foto – ilustracija