Kraš će do sredine idućeg mjeseca postati stopostotni vlasnik fabrike keksa Mira iz Prijedora, u kojoj je većinski vlasnik od 2003..

Proizlazi to iz odluka Skupštine dioničara Mire, na kojoj je, među ostalim, utvrđeno da je Kraš trenutni vlasnik blizu 97 posto dionica prijedorske fabrike.

Na Skupštini je utvrđena obaveza Kraša da isplati preostale dioničare Mire po cijeni od četiri kune i 91 lipu za dionicu, što znači da će za potpuno istiskivanje drugih dioničara iz vlasništva Mire, zagrebački konditor izdvojiti tri miliona kuna, prenosi swot.ba.

Krašu je, podsjetimo, sredinom februara ove godine Komisija za vrijednosne papire Republike Srpske u BiH naložila davanje javne ponude manjinskim dioničarima Mire.

Iako je Kraš još 2003. ovladao s 75% dionica prijedorske fabrike, spomenuti regulator obavezao je zagrebačku kompaniju na davanje javne ponude nakon što su Braća Pivac postala većinski vlasnik Kraša.

U javnoj ponudi za otkup dionica Mire ponuđeno je četiri kune i 70 lipa za dionicu. Ponuda Kraša vrijedila je do 25. aprila ove godine, a procjenjivalo se da bi za namirivanje malih dioničara Mire zagrebačka kompanije mogla izdvojiti oko 20 miliona kuna.

Skupština dioničara Mire usvojila je i izvještaj Uprave o poslovanju kompanije u prošloj godini prema kojem je društvo u prošloj godini uprihodilo gotovo 90 miliona kuna i ostvarilo dobit od pet miliona i 182 hiljade kuna. Odlučeno je i da neće biti isplate dividende već se cijela dobit ostavlja u rezervama kompanije.

Prema izvještaju o poslovanju koju je dioničarima podnijela Uprava Mire, 70% prodaje firme odvija se u inostranstvu, najviše u Hrvatskoj i u Sloveniji, dok im je izvoz u Srbiju lani porastao za čak 74%.

https://ba.ekapija.com/