Skupština grada Prijedora usvojila je danas dva kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od oko 8,6 miliona KM, gdje je dugoročni kredit od 6,9 miliona KM namijenjen projektima infrastrukture, a kratkoročni od 1,7 miliona KM za privremeno finansiranje deficita.

U projektima infrastrukture najveće stavke su učešće u MEG projektu od 600.000 KM, rekonstrukcija i rehabilitacija infrastrukture u centralnoj gradskoj zoni od 500.000 KM, sufinansiranje projekata za koje su odobreni eksterni izvori finansiranja od 350.000 KM i po 300.000 KM za most u Brezičanima i dio vodovoda u Palančištu.

Za subvencionisanje asfaltiranja puteva sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije namijenjeno je 280.000 KM, po 200.000 KM za kanalizaciju u naselju Janjića pumpa, za sportsku dvoranu u Omarskoj i za subvencije zajednicama etažnih vlasnika za rekonstrukciju i sanaciju objekata zajedničkog stanovanja, te po 120.000 KM za hladnjaču u Omarskoj i za rehabilitaciju i izgradnju dječijih igrališta, sportskih terena i javnih prostora.

Drugi dio ovog dugoročnog kreditnog zaduženja od 3.753.196 KM namijenjen je za izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture gdje je predviđeno oko 25 kilometara asfalta na 58 manjih dionica širom područja grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je od proglašenja epidemije virusa korona gradski budžet imao znatno smanjenje punjenja, i to 50 odsto u martu, 49 odsto u aprilu i oko 70 odsto u maju i junu, što je dovelo do nedostatka četiri do pet miliona KM, a što će dijelom biti nadoknađeno današnjim kreditom i sredstvima iz kredita MMF-a koja je Vlada Srpske preusmjerila opštinama i gradovima.

“Ako ne bude velikih poremećaja u narednom periodu, smatram da ćemo uspješno završiti i ovu godinu jer je grad Prijedor od 2004. godine svaku godinu završavao sa suficitom, nijednom u tom periodu nije bio u deficitu i sada su stvoreni uslovi da smo se mogli zadužiti”, ocijenio je Đaković.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Biljana Malbašić rekla je da i Prijedor, kao i sve opštine i gradovi i Vlada Republike Srpske, ulaze u kapitalna ulaganja za šta su izvori finansiranja krediti jer sami budžeti ne mogu podnijeti velika kapitalna ulaganja, a da se u kratkoročno zaduženje moralo ući i prije zbog katastrofalnog punjenja budžeta nakon proglašenja vanredne situacije i likvidnosti dovedene u pitanje.

“Uz finansijsku disciplinu uspjeli smo obaveze ispunjavati, ne onako kako smo navikli, nego po prioritetima. I sada, kada imamo malo lagodniju situaciju u budžetu, sve obaveze smo isplatili, dnevno ih isplaćujemo i sa ovim sredstvima vjerovatno neće doći u pitanje ni plaćanje svih olakšica i podsticajnih mjera za privredu i poljoprivredu koje su pogođene epidemijom”, navela je Malbašićeva.

Ona je odbacila primjedbe da u Omarsku nije ništa uvršteno, podsjećajući da je u posljednjih desetak godina ogroman novac uložen u Omarsku kada je riječ i o kapitalnim projektima i asfaltiranju.

“Vjerovatno se predlagač vodio time da treba pružiti priliku, odnosno uložiti sredstva i u druga mjesta koja su na neki način bila zapostavljenija”, ocijenila je Malbašićeva.

Ona kaže da će pomoć Vlade Srpske lokalnim zajednicama iz kredita MMF-a od 30 miliona KM, koja je za Prijedor iznosila 1,5 miliona KM, biti usmjerena ka prioritetima gdje će se najprije ispoštovati odluke i programi koje je već donijela Skupština grada.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je da je kredit trebalo usmjeriti u sanaciju štete od epidemije jer je to prioritet.

“Smatramo da je sve to /asfaltiranje/ moglo sačekati neko bolje vrijeme. Bojimo se da će mnogi staviti ključ u bravu jer sa 50 odsto prometa ne mogu funkcionisati”, dodao je Pavlović.

On je upozorio na to da će sa ovim kreditima na kraju 2021. godine godišnja rata za kredite koji se plaćaju iz gradskog budžeta iznositi 5.379.000 KM i da je pitanje kako će se taj dug moći servisirati.

“Zadužili smo se za nešto što se bojim da nismo smjeli. Saglasili smo se da treba asfalt, ali, ako ljudi ostanu bez posla i odu u inostranstvo, po tim putevima neće imati ko ići”, ukazao je Pavlović.

Odbornik PDP-a Dalibor Grabež rekao je da su danas građani Prijedora dobili novo kreditno zaduženje od gotovo devet miliona KM.

On je naglasio da nema ništa protiv infrastrukture i ulaganja, ali da u vrijeme vanredne situacije prioriteti trebaju da budu mjere pomoći privredi i poljoprivredi.

Usvojen je i izvještaj o radu prijedorske kancelarije Pravobranilaštva Republike Srpske.

SRNA