Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić rekao je da je žetva ječma u ovoj regiji punom jeku i da je ovaj posao završen na oko 50 odsto zasijanih površina.

Egić je rekao da je u prijedorskoj regiji strnim žitima zasijano oko 6.000 hektara, od čega pšenicom oko 50 odsto.

“Žetva ječma je u punom jeku i prinos ove žitarice je prosječan, a na nekim parcelama i iznad prosjeka, kvalitet zrna je dobar”, rekao je Egić.

On je ocijenio da će žetva pšenice, ukoliko se nastavi period sa stabilnim vremenskim prilikama, početi za desetak dana.

“Pšenica je u fazi nalijevanja zrna. S obzirom na to da je ovo veoma bitna faza razvoja, od koje zavisi kvalitet zrna, bilo bi dobro da se završi bez velikih oscilacija vremenskih prilika”, objasnio je Egić.

Prema stanju usjeva pšenice, proizvođači mogu očekivati natprosječan rod na parcelama posijanim u ranijim rokovima i prosječan rod, ukoliko je riječ o kasnijoj sjetvi.

Egić je rekao da je viša temperatura vazduha omogućila ubrzan rast kukuruza, koji je u prijedorskoj regiji zasijan na oko 18.000 hektara.

“Kukuruz dostiže fazu razvoja u kojoj treba da bude u ovo doba godine. Ova kultura je imala usporen razvoj u proteklom periodu, zbog čestih padavina i niske temperature vazduha”, naveo je Egić.

On je naglasio da u usjevima kukuruza, za sada, nema većih problema koje uzrokuju bolesti i štetočine.

SRNA