Načelnik Policijske uprave Prijedor, danas 08.07.2020. godine, u prostorijama Policijske uprave, održao je sastanak na temu „Prevencija incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda“, kojem su prisustvovali predstavnici Gradske uprave, Foruma za bezbjednost Grada Prijedora, OSCE-a i koalicije „Prva tolerancija“.

Sastanak, na kojem je načelnik Sretoja Vujanović prezentovao realizovane aktivnosti za prvih šest mjeseci 2020. godine, po osnovu Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području grada Prijedora za period 2017-2021, održan je u cilju razmjene iskustava svih relevantnih subjekata koji su aktivno uključeni u realizaciju ovog Plana i na prevazilaženju potencijalnih incidenata koji bi uticali na bezbjednosnu situaciju u Prijedoru.

Tokom sastanka akcenat je stavljen na sprovođenje zajedničkih preventivnih mjera i aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom, a razgovaralo se i o značaju medija, sportskih udruženja, navijačkih grupa i mladih u prevenciji incidenata i krivičnih djela motivisanih mržnjom. Tema je bila i međusobna podrška u uklanjanju neprimjerenih i uvredljivih grafita i poruka mržnje.

Zaključkom sastanka usaglašene su preporuke za dalje postupanje i aktivnosti na osnovu kojih će se planirati dalje konkretne mjere i radnje realizacije Akcionog plana.

Policijska uprava Prijedor će i u narednom periodu, pravovremeno u saradnji sa drugim relevantnim subjektima, preduzimati potrebne mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti i zakonom propisanim ovlaštenjima s ciljem očuvanja stabilnog stanja bezbjednosnog na području Grada Prijedora i prijedorske regije.

PU Prijedor