Kancelariji za pružanje pravne pomoći u Gradskoj upravi Prijedor lani su se obratila 1.654 lica ili za 49 više nego u 2018. godini, navodi se u informaciji o pružanju pravne pomoći za 2019. godinu.

U 506 slučajeva data je pisana pravna pomoć, gdje je za 212 predmeta plaćeno 3.455 KM, dok su u 295 predmeta stranke oslobođene plaćanja takse po raznim osnovama.

Svi usmeni pravni savjeti koje kancelarija pravne pomoći pruži građanima su besplatni, dok je taksa za pisane predmete od pet do 50 KM.

Plaćanja takse oslobođeni su korisnici stalne socijalne pomoći, lica sa invaliditetom, osobe pod starateljstvom i korisnici najnižih starosnih penzija, dok borci Vojske Republike Srpske, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, porodice poginulih i nestalih boraca ne plaćaju takse u predmetima iz oblasti boračko invalidske zaštite, nezaposlena lica u predmetima ostvarivanja prava iz radnih odnosa i zaposlenja, a izbjeglo i raseljeno stanovništvo i povratnici u predmetima rješavanja statusnih pitanja.

Građani se najčešće obraćaju za zaštitu u oblastima porodičnog i radnog prava, radi utvrđivanja prava vlasništva i povrata duga, zbog ostavinskih postupaka i drugih imovinskih pitanja, ali i za dozvolu zaključenja braka prije punoljetstva, te za žalbe na rješenja fondova PIO i zdravstvenog osiguranja.

“Smatramo da je i dalje evidentna velika potreba građana za ovom vrstom usluga koja znatno utiče na poboljšanje pravne zaštite naših građana, ostvarivanje njihovih prava, a vrlo evidentno jednim dijelom i zaštite standarda naših građana”, navodi se u ovoj informaciji Odjeljenja za opštu upravu grada Prijedora.

Osim Kancelarije za pružanje pravne pomoći u Gradskoj upravi Prijedor, građanima Prijedora na raspolaganju je besplatna pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srpske i kancelarije “Vaša prava”.

SRNA