srna-pavic-francuska ambasadorkaGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je Francuska jedna od rijetkih velikih zemalja s kojima grad Prijedor nije uspostavio nijedan oblik saradnje i da je cilj današnjeg razgovora sa francuskim ambasadorom u BiH Kler Bodoni otvaranje polja saradnje Prijedora sa francuskim gradovima, institucijama i privrednim subjektima.

“Molio sam ekselenciju da grad Prijedor i neko od francuskih investitora ili institucija dođu u priliku da sarađuju i da postignemo zadovoljavajuće rezultate u privredi, kulturi i turizmu”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa Bodonijevom.

On je najavio da će francuski ambasador danas posjetiti i Agenciju za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”, gdje će se pobliže upoznati o mogućnostima i potrebama Prijedora u oblasti privrede.

“Na tome ćemo nastojati istrajati, da to bude nešto što će otvoriti put saradnji. Osim razgovora u gradskoj upravi, ambasadorka će imati razgovore sa Agencijom `PREDA` jer želimo da ekonomiju stavimo na prvo mjesto”, dodao je Pavić.

Bodonijeva je rekla da je na manifestaciji “Dani decentralizovane saradnje”, koje je francuska Ambasada u BiH organizovala prošle godine u Sarajevu, slušala prezentaciju Agencije “PREDA-PD” o Prijedoru, da se tada zainteresovala za ovaj grad i da je htjela na licu mjesta da se uvjeri u to što je čula.

“Tada sam rekla da se sigurno može uspostaviti saradnja između Prijedora i Francuske i taj utisak se upravo danas i potvrdio”, rekla je ona novinarima nakon razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti.

Bodonijeva a je navela da je u današnjem izlaganju gradonačelnika iznenađena dinamičnošću i idejama i da one sigurno otvaraju put ka saradnji.

“Osim tema koje je spomenuo gradonačelnik, razgovarali smo i o sportu, razvoju, zaštiti životne sredine i upravljanju vodama. Upoznala sam jako dinamičnu i otvorenu ekipu”, navela je ona.

Prema njenim riječima, Francuska počinje raditi sa onima koje dobro upozna.

“Došla sam ovdje s nekoliko francuskih proizvoda koje ću uručiti gradonačelniku. Treba okusiti Francusku da bismo je bolje razumjeli”, poručila je Bodonijeva.

SRNA