Pandemija se negativno odrazila na rad prijedorske Gradske čitaonice i Matične biblioteke Ćirilo i Metodije.

Ipak, rad ovih ustanova, uz strogo poštovanje pravila polako se normalizuje. Čitalaca je sve više, a knjige se, prije preuzimanja, naručuju elektronski.

Nakon gotovo mjesec i po dana pauze, prijedorska Gradska čitaonica otvorena je ponovo 8. juna. Propisani uslovi se provode i poštuju.

Interesovanje za korišćenje usluga ove ustanove je zadovoljavajuće.

– Nedostajala je biblioteka, baš sam krenula da učim kad je prestala sa radom u martu. Sad poštuju se sve mjere, ljudi dolaze nortmalno – priča Milica Kuridža.

– Do sad smo pravili pauzu u periodu od 12 do 12 i 30, a danas ćemo to raditi od 12 do 13 radi dezinfekcije prostora – pojasnila je Miladinka Atlija, bibliotekar informator.

Stroga pravila zaštite i u Matičnoj biblioteci Ćirilo i Metodije.

Potražnja je povećana, a do željenog štiva svako može doći uz poštovanje procedura. Knjige se naručuju mejlom ili telefonski, nakon čega ih bibliotekari pripremaju, a čitaoci preuzimaju na improvizovanom pultu.

– Knjige koje se vraćaju se odlažu u kutiju koja je hermetički zatvorena, ostaju u karantinu 5 dana, prije nego što ih razdužimo programski i ponovo stavimo u naš fond – ističe Đurđica Јovičić, bibliotekar u Matičnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije”.

Marijana Novaković, bibliotekar dječijeg odjeljenja MB “Ćirilo i Metodije”, kaže da se mogu podići tri knjige a kada je to standardno lektira, diznijeve bajke za mlađe, edukativna literatura za mlađe.

Ponuda je zadovoljavajuća, međućutim, zbog aktuelne situacije, nabavka novih naslova je otežana. Biblioteka, u svrhu obogaćivanja fonda, prima i knjige koje građani žele pokloniti.

– Te knjige koje nama odgovaraju ostaju kod nas, a one koje već imamo upućujemo našim narodnim bibliotekama, regionalnim i osnovnim školama – navela je Mara Ećim, direktorka MB “Ćirilo i Metodije”.

Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije” trenutno ima oko 1.100 članova.

Јednogodišnja članarina je simboličnih 15 maraka, a određene kategorije stanovništva oslobođene su plaćanja članarine.

RTRS