kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 1U “Kampu dječijih osmijeha”, koji je ove sedmice na Kozari okupio stotinu učenika iz prijedorskih škola, danas je organizovan otvoreni dan gdje je javnosti omogućen uvid u sve aktivnosti projekta koji Fondacija “ArselorMital” Prijedor organizuje već sedmu godinu.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske Marijana Aćimovac rekla je da ovo ministarstvo kroz projektne i konkursne aktivnosti podržava organizacije i vladinog i nevladinog sektora koji doprinose boljem položaju djece i porodice uopšte.

“Nadamo se da će im pomoći u daljem životu, u razvoju tolerancije i prijateljstva i svega što je na dobrobit razvoja ličnosti”, kazala je Aćimovac novinarima na Kozari.

kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 2Predsjednik Fondacije “ArselorMital” Prijedor Predrag Šorga rekao je da aktivnosti u kampu protiču u najboljem redu bez ikakvih poteškoća, da se nastavni sadržaji izvode u prijepodnevnim časovima, a kreativna i radionice sporta, prve pomoći, manekenstva i saobraćaja u popodnevnim.

“I volonteri i djeca su vrijedni, trude se, hoće da rade. Kiša je malo omela aktivnosti na otvorenom, ali smo imali odgovarajuće alternative u samom hotelu u kojem smo smješteni”, dodao je Šorga.

On je podsjetio da je ovogodišnji kamp po prvi put organizovan po programu rada škole u prirodi i u skladu sa smjernicama Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U radu s djecom angažovano je pet učiteljica, 18 lokalnih volontera, ali i deset volontera iz deset država svijeta u kojima posluje “ArselorMital”: Brazil, Meksiko, Francuska, Turska, Indija, Ukrajina, Češka, Poljska, Rumunija i Kazahstan.

Volonter iz Rumunije Andrea Nekulau /29/ rekla je da je po prvi put putovala izvan granica svoje domovine i da je oduševljena prirodom na planini Kozari, kao i prijaznošću domaćina i nacionalnom hranom.

“U kompaniji `ArselorMital` radim od 2008. godine u sektoru zaštite životne sredine. Imam iskustva u volonterskom radu s djecom, a ovdje mogu reći da su djeca veoma radoznala, da veoma dobro sarađuju međusobno i sa volonterima i da su vrlo svjesni značaja ekologije , što je vrlo dobro za budućnost”, kazala je ova djevojka.

kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 3Govoreći o radu deset volontera iz inostranstva, ona je ocijenila da je jezik ponekad prepreka, ali da se uvijek iznađu drugi načini komunikacije.

Otvorenom danu “Kampa dječijih osmijeha” prisustvovali su i predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, grada Prijedora, Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor, većeg broja prijedorskih škola, Fudbalskog kluba “Rudar-Prijedor”, kompanije “ArselorMital”.

Najbrojniji posjetioci bili su roditelji djece koja borave u kampu, a to su učenici četvrtog razreda osnovnih škola “Kozarac” iz Kozarca, “Vuk Karadžić” iz Omarske, “Mladen Stojanović” iz Ljubije i “Petar Kočić” iz Prijedora.

Partner Fondacije “ArselorMital” ove i posljednje dvije godine je Udruženje građana “DON” iz Prijedora, a prethodnih godina bila je to međunarodna nevladina organizacija “Most mira”.

Vrijednost projekta ove godine je 29.000 KM i u cjelosti ga finansira Fondacija “ArselorMital” Prijedor.

SRNA
kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 4 kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 5 kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 6 kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 7 kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 8 kamp djecijih osmijeha-otvoreni dan 9