U Prijedoru je danas 30 mladih nezaposlenih ljudi potpisalo ugovore sa lokalnom Mašinskom školom za osposobljavanje za zanimanja CNC operateri u metalskoj industriji i varioci MIG-MAG postupkom.

Program osposobljavanja realizuju škola i Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD”, u okviru projekta “Gradske mjere podrške zapošljavanju”.

Vršilac dužnosti direktora Agencije “Preda-PD” Aleksandar Drljača rekao je da je ova agencija osmislila projekat i predložila ga Odjeljenju za privredu i poljoprivredu grada Prijedora u decembru prošle godine, nakon čega je grad odobrio sredstva.

“Pošto su zanimanja tražena, veseli nas da ćemo za ove mlade omogućiti da se prekvalifikuju i nađu posao u novoj struci za koju će se osposobiti. Grad je izdvojio sredstva i nadam se da će to biti praksa svake godine i da ćemo u okviru budžeta dobiti i dodatna sredstva za slične projekte koji mladima omogućavaju egzistenciju”, rekao je Drljača novinarima u Prijedoru.

Direktor Mašinske škole Dijana Šobot rekla je da se ovakav projekat realizuje drugi put i obuhvata ljude sa biroa, koji su se obrazovali za zanimanja sa kojima sad ne mogu se zaposliti.

“Imamo 18 kandidata za CNC operatere i 12 za MIG-MAG varioce. Program osposobljavanja traje šest mjeseci i teoretska i praktična nastava realizovaće se u Mašinskoj školi. Imamo svoje CNC mašine, stručne profesore i opremljene kabinete”, naglasila je Šobotova.

SRNA