Dječiji vrtić “Radost” Prijedor danas anketira roditelje radi sagledavanja njihovih potreba za korištenje usluga ove predškolske ustanove u julu, izjavila je direktor vrtića Gordana Jekić.

“Rad u julu biće organizovan u svim objektima da bi mogle biti ispoštovane mjere i štabova i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Vaspitači danas kontaktiraju roditelje da bismo znali brojno stanje za juli i tako mogli napraviti raspored”, rekla je Jekićeva Srni.

Roditelji potpisuju izjavu da niko od članova porodice nije pod zdravstvenim nadzorom, da su upoznati o uputstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, da su oba roditelja trenutno zaposlena i da nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djeteta.

“Međutim, s obzirom na to da 40 od 200 djece prijavljene za juni nije iskoristilo mogućnost boravka, a da je, s druge strane, bilo zainteresovanih roditelja koji nisu ispunjavali uslove u skladu sa važećim preporukama, na prvom mjestu da su oba roditelja trenutno zaposlena, vaspitači će anketirati roditelje, te postoji mogućnost dopunjavanja grupa, ali taj broj ne može biti veći od 15 u jednoj vaspitnoj grupi”, navela je Jekićeva.

Ona je podsjetila da su trenutne mjere na snazi do 6. jula, nakon čega će biti poznato da li će se one zadržati i dalje ili će se mijenjati, te da će od toga zavisiti i eventualna reorganizacija rada, a i termin raspisivanja konkursa za upis djece u narednu radnu godinu.

“Zahvaljujem roditeljima za razumijevanje i izuzetno korektnu saradnju, a naročito odgovornost koju su pokazali u ovom periodu, kao i svim zaposlenicima koji su pokazali spremnost prilagođavanja u novonastaloj situaciji, kako zbog povećanog rizika i odgovornosti, tako i zbog nastavka rada u svim objektima, što nije bila praksa u julu i augustu prethodnih godina”, dodala je Jekićeva.

Zbog vanredne situacije, vrtić ovog ljeta neće raditi u režimu uobičajenom za juli i avgust kada se jedan broj objekata zatvara, djeca borave u drugim objektima, a zaposleni idu na kolektivne godišnje odmore.

Upravni odbor Dječijeg vrtića “Radost” odlučio je da roditelji čija djeca nisu koristila usluge ustanove u junu budu oslobođeni plaćanja u cijelosti, kao što je bio slučaj za april kada ustanova nije radila.

Za juli ovi roditelji plaćaće 30 odsto ukupne cijene usluge /45 KM/, što je iznos ugovorom predviđen za čuvanje mjesta, kao što je bio slučaj za maj kada je ustanova ponovo počela sa radom, ali u restriktivnim uslovima.

“Ova odluka podložna je izmjenama u zavisnosti od preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske”, navedeno je u odluci UO.

Od 460 djece upisane u prijedorski javni vrtić, za boravak u junu bilo je prijavljeno oko 200, a prosječno ih je boravilo oko 160 u svim objektima.

SRNA