Zbog pandemije virusa korona, gubitke su, osim u oblasti turizma, ugostiteljstva i privrede, imala i prevoznička preduzeća. Dostižu i do 70 odsto. Najteže je bilo vozačima teretnih kamiona, koji su prevozeći najčešće industrijsku robu, prošli kroz najveća evropska žarišta virusa.

Kada je pandemija virusa korona bila na vrhuncu, Prijedorčanin Goran Komljenović danonoćno je bio za volanom teretnog kamiona. Isporučivao robu za Italiju a najčešće je putovao u žarište virusa, Lombardiju, koja je kaže, u to vrijeme, djelovala sablasno.

– Bilo je čak egzotičnih situacija na A4 da nema kamiona nigdje, praktično da se izađe na šest traka i da pet kilometara lijevo i desno nema nikoga. To je izgledalo malo jezivo, jer taj auto-put inače zakrčen. Gradovi su njihovi bili poprilično pusti u jeku – rekao je Goran Komljenović vozač kamiona.

Vozači kamiona bili su svjedoci životnog, ali i saobraćajnog kolapsa. Najteže je bilo čekanje na granicama u kilometarskim kolonama, rigorozne kontrole i izolacije u kabinama. Vozačima šlepera najvažniju podršku pružali su iz njihovih matičnih firmi i iz resornog republičkog ministarstva. Komunicirali su internetom.

– U svoj toj pandemiji bilo je jako teško pratiti pravila konvoja, neizlazaka iz kabina, dolazaka na granice, čekanja na granicama. Јa lično sam uveo sebi samoizolaciju mnogo ranije nego što je to bilo i naređeno, ali mi smo dobijali rješenja na granici – dodao je Komljenović.

Pandemija je ostavila posljedice i na rad prevozničkih firmi. Smanjen je uvoz i izvoz.

– Činjenica da smo mi svi iscrpljeni što finansijski, jer privreda je doživjela jedan veliki krah, zato što sve firme koje su uvoznici, prepolovile su i uvoz i izvoz. Dotok novca, kako njima, tako automatski povlači i nas prevoznike. Fali nam sredstava u firmama, to je činjenica – rekao je Igor Beben vlasnik prevozničkog preduzeća “Beben transport“ Prijedor.

Prevoznici se nadaju oporavku privrede, jer to za njih znači više posla. Nadaju se i da neće doći do novog talasa pandemije jer bi to za neke bio i kraj poslovanja.

RTRS