U Srbiji će sutra biti održani izbori za novi sastav Skupštine Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više lokalnih samouprava.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.385 biračkih mjesta.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Birači u inostranstvu moći će da glasaju i na jednom od više od 40 biračkih mjesta van Srbije.

U više gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će građani, koji imaju dvojno državljanstvo, moći da glasaju za izbore u Srbiji.

Glasačka mjesta u BiH biće otvorena u Ambasadi Srbije u Sarajevu, generalnim konzlatima Srbije u Banjaluci i Mostaru, konzularnim kancelarijama u Drvaru i Trebinju.

Birališta će biti i u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini, Srednjoškolskom centru “Ivo Andrić” u Višegradu, Gradskoj upravi Doboj, Srednjoškolskom centru u Bratuncu, Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Zvorniku, te u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Prijedoru.

Prvi put sutra će za izbore u Srbiji biti otvorena glasačka mjesta u Bijeljini i u Mostaru.

Konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković izjavila je da je više od 100 birača prijavljeno na biračkom mjestu u Bijeljini.

Marinkovićeva je navela da će ovo biračko mjesto u Galeriji Centra za kulturu biti otvoreno sutra u 7.00 časova, a pravo glasa imaju birači sa državljanstvom Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, što podrazumijeva posjedovanje lične karte ili pasoša sa adresom u Srbiji.

“Nadam se da će sve proći u najboljem redu i da ćemo lepo okončati ove izbore, nesvakidašnje zbog virusa korona”, kaže Marinkovićeva.

Prema njenim riječima, preduzete su sve mjere epidemiološke zaštite, prostorija gdje će biti biračko mjesto je dezinfikovana, obezbijeđen je alkohol za dezinfekciju ruku, kao i lična zaštitna oprema za članove biračkog odbora i za glasače, ukoliko dođu bez zaštitne maske.

Konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč rekla je ranije da je prvi put, od otvaranja Generalnog konzulata u Mostaru 2012. godine, otvoreno i biračko mjesto na kojem će se moći glasati od 7.00 do 20.00 časova.

“Na ovom biračkom mjestu moći će da glasaju birači koji su se do 30. maja prijavili da će na predstojećim izborima glasati prema mjestu boravišta u inostranstvu”, rekla je Bakočeva.

Pravo glasa ima 6.584.376 punoljetnih građana Srbije, koji će na parlamentarnim izborima moći da glasaju za 21 listu.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je prijavljeno 355 građana koji žele da glasaju.

Prema njegovim riječima, oko 1.000 stanovnika Bratunca ima pravo glasa na izborima u Srbiji od kojih će oko 600 biračko pravo ostvariti u mjestima u Srbiji u kojima su prijavljeni i u kojima imaju imovinu.

Tokom izbornog dana, do zatvaranja birališta, biće dozvoljeno samo emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Prve procjene rezultata očekuju se ubrzo poslije zatvaranja birališta, kada prestaje izborna tišina, a Republička izborna komisija će zvanične konačne rezultate saopštiti najkasnije 96 časova od završetka glasanja.

Na parlamentarnim izborima, 12. od uvođenja višestranačja, učestvovaće 21 izborna lista.

Prva na glasačkom listiću je lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, a slijede liste “Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”, “Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju”.

Slijede liste “Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković”, “Ujedinjena demokratska Srbija”, “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca”, “Metla 2020” i “Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija”.

Na listiću su i “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin”, “Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”, “Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović”, “Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana”, “Suverenisti” i “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”.

Učestvuju i “Grupa građana: 1 od 5 miliona”, “Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka”, “Čedomir Jovanović – Koalicija za mir”, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” i “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju”.

Na parlamentarnim izborima biraće se 250 poslanika koji će činiti Narodnu skupštinu u naredne četiri godine, pri čemu je čitava Srbija jedna izborna jedinica.

Na izborima za pokrajinsku Skupštinu Vojvodine bira se 120 poslanika.

Izbore bojkotuje jedan broj opozicionih stranaka među kojima je i nekada vladajuća Demokratska stranka.

Izbore će pratiti 3.341 domaćih i 111 stranih posmatrača.

Osim posmatračke misije ODIHR /Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava/, izbore u Srbiji prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

SRNA
Foto – ilustracija