Prijedorske srednje škole svršenim osnovcima nude najveći izbor zanimanja do sada, gotovo sve srednje škole imaju nove obrazovne profile, a upisna politika uravnotežena je s potrebama tržišta rada, izjavila je danas predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Prijedor Valentina Sovilj.

“U ovoj sedmici primali smo dokumente odlikaša za upis u zanimanja četvrtog stepena i danas će biti objavljeni rezultati upisa. Iduće sedmice počinje upis svih ostalih đaka, i za treći i za četvrti stepen, kao i onih koji u prvom krugu nisu uspjeli upisati željeno zanimanje”, rekla je Soviljeva Srni.

Ona je navela da će Mašinska škola, Srednjoškolski centar i Ugostiteljsko-ekonomska škola upisati po pet odjeljenja prvog razreda, a Gimnazija “Sveti Sava”, Elektrotehnička škola i Poljoprivredno-prehrambena škola po četiri.

“Nova zanimanja u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi su poslovno-informatički tehničar i kulinarski tehničar, u gimnaziji je to nakon duže pauze računarsko-informatički smjer, u Elektrotehničkoj tehničar multimedija, u Mašinskoj alatničar, a u Srednjoškolskom centru grafički tehničar i, nakon duže pauze, arhitektonski tehničar i više zanimanja medicinske struke”, precizirala je Soviljeva.

Ona je istakla da pet od osam škola nudi zanate, a da su pekar u Poljoprivredno-prehrambenoj i bravar-zavarivač i alatničar u Mašinskoj školi deficitarna zanimanja za koja Vlada Republike Srpske svim đacima koji ih upišu dodjeljuje novčanu naknadu od 100 KM mjesečno i troškove prevoza.

“Imamo kombinovanih odjeljenja i u trećem i u četvrtom stepenu, što je rijetkost, ali nam je to dozvoljeno da ne bi forsirali jedno zanimanje i njime pretrpavali tržište rada”, pojasnila je Soviljeva.

Ona je dodala da Muzička škola “Savo Balaban” nudi svoja dva standardna zanimanja – muzički saradnik teoretičar i muzički izvođač, dok Centar “Sunce” djecu atipičnog razvoja osposobljava za bravare, kuvare i krojače.

“Očekujemo izmjene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju gdje je jedna od važnijih novina obavljanje 25 odsto praktične nastave kod poslodavca i mi se nadamo da će se to primjenjivati već od naredne školske godine jer će poboljšati kvalitet nastave. Tako bi đaci, osim teoretske i praktične nastave u školama, imali obaveznu praksu i kod poslodavca, dok to sad funkcioniše na bazi dobrovoljnosti”, zaključila je Soviljeva.

SRNA