Na području Policijske uprave Prijedor, u periodu od 09. do 12.06.2020. godine, sprovedena je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu tehničke ispravnosti vozila.

U toku akcije, kontrolisano je 457 vozila, a na vanredni tehnički pregled, upućeno je 95 vozila.

Vanrednim tehničkim pregledom, kod 74 vozila utvrđena je tehnička neispravnost. Iz saobraćaja je isključeno 89 vozila, od čega 70 zbog utvrđene tehničke neispravnosti i 19 zbog odbijanja vozača da vozilo podvrgne tehničkom pregledu.

Od ukupnog broja kontrolisanih vozila tokom akcije, zbog manje ili veće tehničke neispravnosti, kao i zbog odbijanja da vozilo podvrgnu tehničkom pregledu, prekršajnim nalogom sankcionisano je 278 vozača, a podnesena su i dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Zbog ostalih evidentiranih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, sankcionisano je 48 vozača.

Po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, novčanom kaznom u iznosu od 100 do 300 KM, uz kazneni bod, kazniće se vozač koji učestvuje u saobraćaju tehnički neispravnim vozilom ili odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu, dok će se pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu kazniti novčanom kaznom u rasponu od 500 do 5.000 KM.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise i da posebnu pažnju posvete tehničkoj ispravnosti vozila kojim upraavljaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija