Baka Mara Kragulj iz Rakelića kod Prijedora proslavila je stoti rođendan sa, kako je rekla, onima koje voli i koji nju vole, a među njima je bio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ovu vremešnu staricu koju svi znaju kao nekoga ko prati sport i politiku, poznaju i po tome da voli Novaka Đokovića i Dodika čiju posjetu na svoj rođendan nije ni sanjala.

Srpski član Predsjedništva BiH najavio je dolazak na slavlje kod bake Mare, pa ga je nestrpljivo čekalo tridesetak članova porodice i prijatelja, koji su ga i dočekali.

Dodik je čestitao baki Mari jubilej, uručio joj prigodan poklon i poželio da poživi još dugo, bar još jedan krug opštih i parlamentarnih izbora.

“Za njen jubilej sam saznao čitajući `Glas Srpske` i odlučio da odvojim vrijeme i dođem ovdje. Moram da kažem da sam veoma srećan i ponosan i hvala svima na ovako divnoj atmosferi. Rijetko je vidjeti nekoga sa ovoliko godina i ovakvom vitalnošću i zdravljem. Samo mogu da poželim da to još traje i da se nađemo i narednih godina ponovo na rođendanu. Ja obećavam da ću doći”, rekao je Dodik u svojoj zdravici.

Paroh rakelićki Milorad Đurđević blagosiljao je rođendanski ručak, te je u pozdravnom obraćanju istakao kako nije nije lako izbrojati, a kamoli proživjeti stotinu godina.

“Baka Mara je te godine proživjela. Kada bi počela da priča svoje doživljaje i uspomene vjerovatno bi imala šta da priča danima, možda i mjesecima. To je istorija i baka je kao enciklopedija od koje bi imali šta da naučimo, da čujemo i da se poučimo”, rekao je otac Đurđević.

On je dodao da je ova stogodišnja baka svojim prilogom ove godine učestvovala u obnovi stare crkve u Rakelićima, a dogovor je da je kao najstariju mještanku stave na prvo mjesto.

“Ja sam to zaboravio i kad smo sve priloge pisali na papir njeno ime dođe baš na broj sto, tako da ništa nije slučajno, ni da sam ja zaboravio ni da se to tako desilo”, ispričao je sveštenik.

Baka Mara, koja ponosno na svojim plećina nosi svoj cijeli vijek života, priča da joj govore da ima lijep ten i da je operisala lice, a sve je prirodno.

U zdravici je poželjela da svi njeni gosti budu živi i zdravi i da dočekaju njene godine.

Specijalan recept za dugovječnost nema, ali da je dobro “da se ne pije, ali može čašicu – dvije”.

“Treba imati mjeru i u radu i u piću i veselju, u svemu, pa i kad se tuguje”, rekla je slavljenica Mara.

Na listu malobrojnih stogodišnjaka u Srpskoj baka Mara se upisala 10. juna.

Iako bez supruga i djece, njena mnogobrojna porodica se potrudila da organizuje proslavu za pamćenje.

Baka Mara svoj novi vijek u životu nastavlja da živi u svojoj kući, a o njoj se već nekoliko godina stara njen bratić Milan Rokvić.

Baka Mara je prvorođeno žensko dijete u braku Mlađena i Krstine Rokvić i jedina je živa od njihove osmoro djece. Iza sebe ima dva braka, a pola svog života provela je u Austriji, gdje je zaradila penziju.

SRNA