U Policijskoj upravi Prijedor, dana 11.06.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su rezultate rada za mjesec maj tekuće godine, prezentovali načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

Hačelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor, održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti.

U mjesecu maju ukupno je evidentirano 70 krivičnih djela, što je za 10% manje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Po nepoznatom izvršiocu počinjeno je 26 krivičnih djela ili 37% od ukupno evidentiranih.

Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 88,6%, a rasvjetljenost krivičnih djela izvršenih po nepoznatom počiniocu iznosi 69%.

U maju mjesecu na području PU Prijedor uspješno je riješena krizna situacija, u kojoj je, angažovanjem pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pregovaračkog tima MUP-a Republike Srpske, lice G.B. iz Prijedora, lišeno slobode, a čemu je prethodila i upotreba vatrenog oružja od strane tog lica, prema policijskim službenicima.

U izvještajnom periodu, na području PU Prijedor, kontrolisano je i evidentirano 87 ilegalnih migranata ili za oko 14% manje nego u istom periodu prošle godine.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta, evidentirano pet krivičnih djela, čijim izvršenjem je pričinjena materijalna šteta u iznosu oko 19.000,00 KM.

Tokom maja mjeseca, u nastavku aktivnosti akcije kodnog naziva „Falsifikat“ nadležnom tužilaštvu, podnesena su dva izvještaja za krivična djela „Falsifikovanje isprave“, a koja se odnose na falsifikovanje diploma.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, evidentirana su tri krivična djela i isto toliko prekršaja. Oduzete su određene količine marihuane, sjemenki kanabisa i drugih medicinskih droga.

Tokom maja mjeseca iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je 118 prekršaja i u tom segmentu održano je stabilno stanje.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor Mario Milašin rekao je da je iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano ukupno 49 saobraćajnih nezgoda, što je za 22% manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo.

Tokom maja mjeseca, na području PU Prijedor, sprovedene su akcije pojačane kontrole brzine kretanja vozila, koje će se nastaviti i u narednom periodu, te je načelnik Sektora policije PU Prijedor Mario Milašin apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i pravila.

Obzirom na predstojeću turističku sezonu i period kada će se organizovati maturske proslave, načelnik PU Prijedor, Sretoja Vujanović, navodeći da su sa školskim ustanovama i inspekcijskim službama, održani potrebni sastanci o definisanju mjera postupanja tokom maturskih manifestacija, apelovao je na maturante, roditelje i nastavno osoblje, da se ponašaju u skladu sa naloženim mjerama, kako bi se zaštitila bezbjednost svih učesnika i spriječilo narušavanje javnog reda i mira i nastanak saobraćajnih nezgoda usljed prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića.

PU Prijedor