Šef delegacije EU u BiH Johan Zatler izjavio je danas u Prijedoru da je EU izgrađena na principima solidarnosti i da istu vrijednost dijeli i sa najbližim susjedima i partnerima koji su na evropskom putu, uključujući i BiH.

“Pomoć osiguravamo za teritoriju cijele BiH, za kliničke centre u svim većim gradovima u BiH, ali i manjim mjestima, kao što je je Prijedor danas. Samo za Reubliku Srpsku obezbijedili smo dva miliona evra pomoći za medicinsku i zaštitnu opremu”, rekao je Zatler novinarima u Prijedoru.

On je naveo da su prijedorskoj bolnici namijenjena dva respiratora koja bi trebalo da stignu sutra i jedan anesteziološki uređaj koji je stigao danas.

“Pogodnost podrške EU u tome što je riječ o visokokvalitetnoj opremi”, naglasio je Zatler.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je Zatleru i EU za veoma vrijednu donaciju koja je nastavak prve faze u kojoj je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske uručena lična zaštitna oprema, a sada slijedi druga faza u kojoj se doniraju aparati Republici Srpskoj.

“Po jedan anesteziološki aparat dolazi u Prijedor, Trebinje i Zvornik. Konkretno, 187.000 KM je vrijednost ove danas donacije i koristiće se za različite vrste usluga ovdje u prijedorskoj bolnici”, rekao je Šeranić.

On je najavio da slijedi donacija EU kroz 23 respiratora koji će doći u dvije faze, a gdje će svaka bolnica u Srpskoj dobiti po dva respiratora, a Univerzitetski klinički cenatr /UKC/ Republike Srpske pet.

“Ovo je donacija vrlo vrijedna i mnogo će značiti u našim ustanovama u radu i u pripremi za ono što nas potencijalno može očekivati u oktobru kada ćemo imati zimsku sezonu sa naglašenijim prenosom respiratornih infekcija”, istakao je Šeranić.

On je dodao da će sa postojanjem i virusa korona i gripa biti izazov organizovati se, tako da je Srpska već krenula u pripreme da adekvatno odgovori na to.

Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Mirko Sovilj rekao je da je ova donacija od izuzetnog značaja jer će unaprijediti svakodnevni rad u hiruruškim salama.

“Radi se o anesteziološkom aparatu koji je multifunkcionalan i koji će biti u stalnoj upotrebi za anesteziju, a, u slučaju potrebe, koristiće kao respirator”, pojasnio je Sovilj.

On je dodao da je pandemija novo iskustvo za sve, a posebno za zdravstvene ustanove koje su morale da se prilagode i tehnički i organizaciono.

“Zahvaljujem EU na tome što je prepoznala potrebu da podrži i zemlje koje su na evropskom putu i to visoko cijenimo”, poručio je Sovilj.

On je izrazio zadovoljstvo što je ambasador Zatler u svojoj prvoj posjeti gradu Prijedoru došao upravo u ovdašnju bolnicu.

SRNA