Književni susreti na Kozari ove godine održaće se od 2. do 19. septembra, najavio je danas gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

“Mi smo u pripremi da se Književni susreti obave u punom kapacitetu, a to će sve ovisiti od razvoja epidemije”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare.

Akademik Dragoslav Mihailović dobitnik je nagrade “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” za životno djelo, a nagrada će laureatu biti uručena 18. septembra 2020. godine u Prijedoru na svečanoj akademiji 48. Književnih susreta na Kozari.

Žiri u sastavu predsjednik Milo Lompar i članovi Miroslav Maksimović i Đorđo Sladoje naveli su u obrazloženju da se Mihailović ogledao u različitim umjetničkim oblicima i da je u gotovo svakom postigao najviše umjetničke domete.

“Dragoslav Mihailović je – kulturnoistorijski posmatrano – dao upečatljivu sliku Srbije: u njenoj raznostranosti, u njenom tragizmu, u njenim unutrašnjim strastima, u njenom nekad zaumnom, a nekad junačkom egzistencijalnom izboru, koji je stvorio njen večiti magnetizam za sve krajeve u kojima živi naš narod”, navodi se u obrazloženju žirija.

Član Organizacionog odbora Zoran Stanić rekao je da su 48. Književni susreti na Kozari u znaku dva značajna jubileja i da je program u skladu s tim osmišljen – 110 godina od rođenja Skendera Kulenovića i 60 godina od smrti Sretena Stojanovića.

Za 2. septembra predviđeni su mali poetski čas “Na licu mjesta” i polaganje vijenaca na spomeniku na lokalitetu Palež na Kozari u 11.00 časova i tribina “Slovo o Skenderu” u čitaonici Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” autora Ranka Popovića.

Za 8. septembra zakazana je prezentacija književnog časopisa “SRP” u čitaonici Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u 19.00 časova, a za 14. septembra tribina “Braća Stojanović i tuzlanski đački proces 1915. godine” kustosa istoričara Vedrane Adamović u Muzeju Kozare u 19.00 časova.

Tribinu “Književno stvaralaštvo Sretena Stojanovića i promocija monografije o Sretenu Stojanoviću” vodiće Mladenko Sadžak i Vesna Grujić 15. septembra u Galeriji “Sreten Stojanović” u 19.30 časova, dan kasnije na istom mjestu u isto vrijeme održaće se “Veče pjesnika zavičajnog kruga” i promocija knjige “Tragovi”.

Za 17. septembar, u Pozorištu Prijedor u 19.30 časova, planirana je promocija izabranih djela Vaska Pope i Dušana Kovačevića.
“Imaćemo tada najvjerovatnije i premijeru njegovog novog filma /`Nije lođe biti čovek`/ za koji on očekuje da će se završiti do 15. jula tako da će Prijedor među prvima, prije velikih festivala, imati premijeru njegovog novog filma uz promociju njegove knjige”, rekao je Stanić.

“Oj, Kozaro, pjesmom opkoljena” naziv je gostovanja pjesnika u gradovima i opštinama saorganizatorima Susreta, predviđenih za 18. septembar u 11.00 časova, a istog dana u 19.30 časova u Pozorištu Prijedor održaće se svečana akademija uz program posvećen Skenderu Kulenoviću i uručenje nagrade Dragoslavu Mihailoviću.

Polaganje vijenaca na spomenik borcima Kozare i bistu Skendera Kulenovića, te veliki poetski čas održaće se 19. septembra u 11.00 časova na Mrakovici, a iste večeri u Pozorištu Prijedor u 19.30 časova veče laureata.

Književni susreti na Kozari su jedna od najdugovječnijih književnih manifestacija u BiH i, s prekidom zbog ratnih događanja, tradicionalno se održavaju od 1964. godine. Do 1991. godine dobitnici nagrade “Skender Kulenović” su Branko Ćopić, Rodoljub Čolaković, Jure Kaštelan, Miško Kranjec, Mladen Oljača, Vasko Popa, Mihailo Lalić, Blaže Koneski, Danilo Kiš, Ranko Marinković, Derviš Sušić, Dušan Kostić i Jara Ribnikar. LJubomir Simović dobitnik je nagrade “Kozara” 2001. godine.

Godine 2002. godine organizaciju Susreta preuzima Opština Prijedor i ustanovljava dvije nagrade: “Skender Kulenović” za najbolju knjigu poezije između dvaju susreta i “Književni vijenac Kozare” za životno djelo. Laureati prve su Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Ranko Risojević, Nenad Grujičić, Milosav Tešić, Milovan Marčetić, Miroslav Maksimović, Dara Sekulić, Dobrica Erić, Ranko Pavlović, Nikola Vujčić, Zoran Kostić i Zdravko Miovčić (2018), a druge Stevan Raičković, Svetozar Koljević, Matija Bećković, Dragan Kolundžija, LJubivoje Ršumović, Milovan Danojlić i Dušan Kovačević.

Organizacioni odbor donio je odluku da se ubuduće nagrada zove “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” i da se dodjeljuje se za životno djelo ili za knjigu godine, a ne samo poeziju, budući da su do sada proza i drama bili skrajnuti.

www.prijedorgrad.org