sud bihTužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora dvanaestorici optuženih za zločine počinjene u Zecovima (opština Prijedor), čemu su se Odbrane usprotivile i zatražile blaže mjere.

Državno tužilaštvo smatra da bi optuženi, ukoliko bi bili na slobodi, mogli uticati na svjedoke i saučesnike, te je istaklo da je tokom istrage bilo prijetnji svjedocima.

Tužilac Izet Odobašić je rekao da bi Dušan Milunić, Radomir Stojnić i Radovan Četić, zbog funkcija koje su obnašali tokom događaja za koje su optuženi, mogli uticati na druge optužene.

Prema njegovim riječima, prvooptuženi Milunić je tokom istrage prijetio svjedoku. Odbrana optuženog je kazala da već tri mjeseca insistira da Optužba nabavi listing telefonskih poziva kako bi dokazali da je ustvari svjedok zvao Milunića da ga “provocira”.

Potvrđenom optužnicom, Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujčić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Gnjatović i Zdravko Antonić terete se da su 1992. godine učestvovali u napadu na selo Zecove, u kojem je ubijeno preko 150 ljudi. Sumnjiče se i za ubistva 29 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, za kojom se još uvijek traga.

S njima je prvobitno bio osumnjičen i Rajko Grbić, ali je Sud BiH odbio potvrditi optužnicu u vezi s njim.

Odbrane optuženih su rekle da je prijedlog Tužilaštva zasnovan na pretpostavkama i generalizovan.

Odbrana četvrtooptuženog Zorana Stojnića ukazala je na to da nije isto određivati pritvor kada je neko osumnjičen i kada je optužen.

Milorad Rašević, branilac petooptuženog Željka Grbića, objasnio je da je njegov branjenik osuđen na četiri godine zatvora pred Opštinskim sudom u Prijedoru, te da “sve i kada bi bio ukinut pritvor, on bi bio odveden na služenje”.

Odbrana Zorana Milunića je kazala da je nepoznat ne samo identitet svjedoka nego i šta su rekli zbog redigovanih izjava koje su dobili. Sutkinja Željka Marenić je zatražila od Tužilaštva da ponovo pregledaju izjave svih zaštićenih svjedoka.

Odluku o produženju pritvora Sud će naknadno donijeti.

BIRN