Ko je očekivao da će od Lejle Rešić danas čuti komentar o smjeni i odlasku sa ministarske pozicije nakon deset godina u Vladi Republike Srpske, prevario se.
Obraćanje na konferencije za novinare u Prijedoru svelo se na zahvaljivanje stranci iz koje dolazi i konstataciju o reakcijama na njenu smjenu.

“Nisam mislila da će moj odlazak izazvati ni približno veliki šok kakav je izazvao moj dolazak prije desetak godina, ali evo koliko vidim bila sam u krivu. Meni je bila velika čast i zadovoljstvo braniti boje, prije svega, DNS-a, ali prije svega biti lokalpatriota svog grada i to sam se uvijek trudila da jasno i kažem. Hvala i mom Gradskom odboru koji je vrlo ponosno stajao iza mene i drago mi je što sam opravdala njihovo povjerenje”, rekla je Lejla Rešić.

Konkretniji kada su u pitanju političke prilike bili su članovi Gradskog odbora Prijedor i narodni poslanici DNS-a koji su, uz Rešićevu, prisustvovali konferenciji za novinare. Kažu da će Klub DNS-a u Parlamentu Srpske raditi po instrukcijama Predsjedništva DNS-a i da će narodni poslanici te stranke iz Prijedora tražiti od Predsjedništva partije da u Narodnoj skupštini zastupaju stavove Gradskog odbora DNS-a Prijedor.

Odgovarajući na pitanje da li će u Parlamentu djelovati u okviru koalicije, stigao je odgovor da je sada osnovni interes izbor gradonačelnika Prijedora i većine u lokalnoj skupštini i da će se, shodno tome, ponašati. Iako još nema konkretne odluke Predsjedništva DNS-a i dok se čekaju razgovori sa SNSD-om, iz prijedorskog DNS-a, izgleda, rade po svom pa tako ne bi čudilo da u Parlamentu dva poslanika iz Prijedora koja imaju, sprovode lokalnu politiku a ne dogovorenu na republičkom nivou.

Iz SNSD-a poručuju DNS-ovcima da se ne mogu koristiti resursi sa republičkog nivoa koje imaju zahvaljujući koaliciji a te iste resurse onda upotrebljavati protiv SNSD-a. Takvo ponašanje, kažu, više neće tolerisati što je moglo da se vidi u posljednjih nekoliko dana. Spremni su, kaže portparol stranke, da razgovaraju sa DNSom.

“Vjerujemo da će doći do približavanja stavova i kada je u pitanju saradnja u Prijedoru. Ukoliko do toga ne dođe mi smo već saopštili ime budućeg gradonačelnika Prijedora. Kada je u pitanju saradnja na republičkom nivou i u NSRS vjerujem da je DNS ozbiljna stranka, vjerujem da ćemo o tome razgovarati sa DNS-om, a ne sa Gradskim odborom iz Prijedora ili bilo koje druge lokalne zajednice”, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Što se lokalnih izbora tiče, kada je Prijedor u pitanju, iz DNS-a poručuju da još nije odlučeno ko će biti kandidat za gradonačelnika, ali je definitivna odluka da se izlazi samostalno. Ističu da su sa SNSD-om na lokalnom nivou nepremostive razlike i da nema nema govora o koaliciji.

Ranije je lider SNSD-a poručio da ta partija ostaje privržena koalicionoj saradnji ali da će je raskinuti sa partnerima koji na lokalu budu ulazili u koalicije sa opozicijom. To bi u praksi moglo da znači da bi bez fotelje mogli da ostanu sadašnji kadrovii te stranke u prijedorskoj bolnici, Zavodu za medicinu rada i sporta u tom gradu, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, Zavodu za zapošljavanje, nacionalnom parku i muzeju Kozara u PD, rudarskom institutu i nekoliko osnovnih i srednih škola u tom gradu. U Prijedoru, trenutno, DNS čini novu skupštinsku većinu sa SDS-om.

ATV BL