Iako smo, kalendarski, usred proljeća, a od ljeta nas dijeli još nekoliko sedmica, građani su uveliko počeli spremati ogrev za predstojeću zimu.

I to ranije nego ikad, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača, odakle ovakav trend objašnjavaju mogućnošću da će drva, kako vrijeme bude prolazilo, poskupljivati.

Računa na to i Marko M. iz Banjaluke, koji ističe da su mu drva stigla prije nekoliko sedmica. Smatra da nije požurio.

“Neka ih pred kućom. Lako ćemo izrezati i iscijepati, bitno je da su u dvorištu. Sad je lako. Narednih dana ću zovnuti nekog da drva izreže, a onda ću ih s nekoliko komšija iscijepati. Lakše je sad nego u jesen, kad krenu kiše. A i jeftinije je, računam”, priča nam ovaj Banjalučanin.

Nije on jedini koji je poranio s pripremom drva za ogrev, napominju borci za zaštitu potrošača. Zvuk motorki i sjekira već se čuje u brojnim gradovima.

“Veliki broj ljudi ovdje već je nabavio drva za sljedeću sezonu. To je pokazatelj koliko se narod plaši, pogotovo jeseni, jer već sada su 75 maraka hrastova drva, a bukova već 80 KM. Svi se plaše da će poskupljivati. Mi znamo da je prošle godine u jesen cijena dostigla oko 100 maraka”, rekla je za “Nezavisne novine” Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

Prema njenim riječima, nije uobičajeno da se već u aprilu i maju nabavljaju drva za ogrev.

“Mi smo ovdje svi iznenađeni. Evo i mi smo svojoj majci nabavili drva, što nikad nismo uradili u maju. Već su iscijepana, u dvorištu. Vidjeli smo da ide cijena ka gore i bili smo primorani da odreagujemo. Tržište je i te kako uzdrmano i svi se plaše šta će tek biti. I gorivo je već pomalo počelo poskupljivati”, naglašava Marićeva.

Kada je riječ o ponudi u oglasima, bogata je, a cijene su šarolike, što zavisi od brojnih faktora, uključujući kvalitet ogreva te lokaciju.

Zanimljivo je da pojedini trgovci sada nude i akcijske cijene, pa je, recimo, u Sarajevu, kako je navedeno, prvoklasno bukovo drvo moguće kupiti već za 70 maraka po metru.

Jedan prodavac u Širokom Brijegu navodi da kod njega bukovo drvo, u metaricama, košta 90 KM po kubiku, a iscijepano je 20 maraka skuplje, što znači – čak 110 maraka.

Kada je Banjaluka u pitanju, trgovci uglavnom traže oko 75 maraka po kubnom metru neiscijepane bukovine.

Nezavisne novine