Agencija za ekonomski razvoj Prijedora “Preda-PD” najavila je danas realizaciju projekta “Osjeti Kozaru” /Feel Kozara/, koji je vrijedan 450.741 KM i usmjeren na unapređenje avanturističkog turizma i promociju prirodnih bogatstava Nacionalnog parka “Kozara”.

Ovaj projekat realizuje se u okviru šireg projekta EU “EU za biznis” /EU4Business/ u BiH, čiji je osnovni cilj konkurentna i inovativna domaća ekonomija.

Predstavnik Agencije “Preda-PD” Milena Gnjatović Simatović istakla je da projekat sa 180.000 evra finansiraju EU i NJemačka kroz “EU za biznis”, koji u BiH zajedno sprovode organizacije GIZ, ILO i UNDP.

“Sam projekat usmjeren je na povećanje turističkih atrakcija, pogotovo avanturističkog turizma i na promociju prirodnih bogatstava Nacionalnog parka `Kozara` i svih aktivnosti koje možemo sprovoditi na Kozari”, rekla je Simatovićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je cilj projekta pomoć turističkom sektoru zadržavanjem postojećih radnih mjesta, zapošljavanjem novih lica i povećanjem prihoda ne samo firmi u turizmu, već i srodnim djelatnostima koje mogu pomoći razvoju turizma.

“Radićemo na poboljšanju infrastrukture, počevši od izrade ili adaptacije 52 kilometra biciklističkih staza, preko pomoći planinarima kod vija ferata, pješačkih i edukativnih staza do poboljšanja gastro-ponude. Novina je i eko-aspekt jer ćemo kroz projekat obezbijediti električne bicikle, motore, mopede i trokolice za one koji nisu u fizičkoj formi”, istakla je Simatovićeva.

Simatovićeva je rekla da će u realizaciji projekta učestvovati i Turistička organizacija Prijedora, Nacionalni park “Kozara”, “Elta medija” iz Banjaluke, Biciklistički klub “Prosjakling”, Planinarsko društvo “Klekovača” i motel “Bijele vode”.

“Tu su i aktivnosti promocije domaćeg turizma na domaćem i stranom tržištu, kreiranje novih i ažuriranje postojećih turističkih proizvoda i uvezivanje svih subjekata koji mogu pomoći razvoju turizma”, naglasila je Simatovićeva.

Član Planinarskog društva “Klekovača” Draško Zgodić rekao je da će se raditi na dopuni postojećih atraktivnih staza na stijenama Kozare u blizini lokacije Zečiji kamen i da je riječ o takozvanim vija ferata stazama.

“Mi sad imamo 250 metara sve ukupno via ferata staza, a od toga tridesetak metara vertikalnih dionica. Nadamo se da ćemo ovim projektom dobiti još 40 metara vertikalnih”, istakao je Zgodić.

Projekat “EU za biznis” podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zajednički ga finansiraju EU sa 15 miliona evra i NJemačka sa 1,1 milion evra, a traje od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

SRNA