svetosavska akademija 2015 (1)Himnom Svetom Savi u izvođenju Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva “Vila”, u Prijedoru je večeras otvorena tradicionalna svečana akademija posvećena srpskom svetitelju.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić čestitao je školsku slavu svim prosvjetnim radnicima i rekao da grad Prijedor uvijek uoči Savindana organizuje prigodnu akademiju.

“To je prilika da se prisjetimo našeg prosvjetitelja, našeg graditelja i našeg duhovnika i nikad nećemo moći vratiti sve ono čim nas je zadužio. Biću ponosan ako i ovom akademijom vratimo mali dio toga duga i zato i večeras i sutra i svaki drugi dan – uskliknimo ljubavlju svetitelju Savi”, rekao je Pavić u obraćanju prosvjetnim radnicima i sugrađanima u prepunoj sali Pozorišta Prijedor.

Prigodnu besjedu govorio je pisac Dragan Jovanović Danilov, rekavši da je put Svetog Save bio put uspinjanja i da mu je duša težila nebu, a srce kucalo za narod.

“Sveti Sava je prosvjećivao, osveštavao i poučavao, a bio je zadojen duhom pravoslavlja, Istoka i Vizantije”, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da od Svetog Save Srbi postoje kao državotvorna nacija.

svetosavska akademija 2015 (2)“Sveti Sava nas poziva da se sabiramo sa sobom. Nema države bez kulture, tradicije i predanja”, naglasio je besjednik.

Najviša priznanja za rezultate postignute u predškolstvu, razrednoj i predmetnoj nastavi i srednjem obrazovanju ove godine su dobile vaspitač Dječijeg vrtića “Radost” Milka Šiljegović, profesor razredne nastave u Osnovnoj školi “Petar Kočić” Dijana Grbić, profesor srpskog jezika i književnosti u OŠ “Petar Kočić” Nada Vuković i profesor matematike u gimnaziji “Sveti Sava” Svjetlana Rončević.

Obraćajući se u ime nagrađenih, Rončevićeva je rekla da je izuzetna čast dobiti ovu nagradu i Svetosavsku povelju, te je zahvalila svima koji podržavaju rad sa djecom.

“Naša najveća inspiracija su djeca i sa ponosom možemo reći da je grad Prijedor riznica nadarenih mladih ljudi. Privilegija je biti na njihovom životnom putu”, poručila je Rončevićeva.

Mini-koncert održala je etno grupa “Trag”, a u programu su učestvovali mecosopran Ana Simanić, solo i u duetu s Valentinom Milekić, uz klavirsku pratnju Dunje Marković, te glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor Slađana Zrnić i Mirela Predojević.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, s prekidima, datira od 1891. godine.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
svetosavska akademija 2015 (3) svetosavska akademija 2015 (4) svetosavska akademija 2015 (5) svetosavska akademija 2015 (6) svetosavska akademija 2015 (7) svetosavska akademija 2015 (8) svetosavska akademija 2015 (9) svetosavska akademija 2015 (10) svetosavska akademija 2015 (11) svetosavska akademija 2015 (12) svetosavska akademija 2015 (13) svetosavska akademija 2015 (14) svetosavska akademija 2015 (15)