U Prijedoru drugi dan nema novih osoba zaraženih korona virusom.

Ovo je potvrdio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon današnje 54. sjednice Štaba za vanredne situacije grada.

– Trenutno su 23 osobe pozitivne na virus korona, 18 je oporavljenih i 11 preminulih, 56 je pod zdravstvenim nadzorom, a iz nadzora je izaplo 1.860 osoba – rekao je on.

Đaković je naveo da je u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” 16 osoba pozitivnih na korona virus, od kojih je 13 iz Prijedora, a po jedna iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Oštre Luke.

– Svi pacijenti su u stabilnom stanju. U izolaciji se nalazi jedan pacijent za kojeg se čeka rezultat testa – rekao je on.

Đaković je saopštio da je u prošla 24 sata 16 osoba sankcionisano zbog nenošenja zaštitne maske.

– Juče su dezinfikovane javne ustanove u gradu Prijedoru, a dok se osuše vanjske površine biće dezinfikovane i javne površine. Snabdjevenost robama je uredan, nema problema – poručio je on.

On je istakao je većina klastera koji su postojali ili su bili izvori zaraze stavljena pod kontrolu.

– Po mojim informacijama samo za još četiri testa čekaju se rezultati, a što se tiče zdravstvenih ustanova sve je pod kontrolom i čista je situacija za dalje – smatra on.

Đaković kaže da je Štab za vanredne situacije grada Prijedora utvrdio tri faze epidemije kroz koje je prošao grad na Sani.

– Prva je najduže trajala i to je bila lokalna i transmisiona međulokalna situacija kada smo imali desetak ili 11 oboljelih. Druga faza je bila kada se epidemija razvila na području Oštre Luke, u tom periodu smo imali prenose virusa između građana koji su odlazili u Oštru Luku i Banjaluku i tada smo stigli do 10. maja sa 22 oboljela – kaže on.

Đaković dodaje da se treća faza počela ulaskom virusa korona u bolnicu “Doktor Mladen Stojanović” koja traje od 10. maja do danas te da je u tom periodu utvrđeno 30 novozaraženih osoba.

– To je najveći broj i razlog što smo govorili da je želja da zaštitimo medicinske blokove jer objektivno tamo je najveći problem nakupljanja i velikog broja ljudi na liječenju i do danas se nije moglo utvrditi da li je virus u bolnicu unesen od strane pacijenata koji su došli u bolnicu ili nekog zdravstvenog radnika, ali iskreno se nadam da je zaustavljen i ovaj cikluis pojave virusa u bolnici – rekao je on.

On je poručio da se u slučaju da ne dođe do nove transmisije i ukoliko građani budu poštovali mjere nošenja zaštitnih maski i držanja distance, očekuje smirivanje epidemije na području Prijedora. Danas je dogovoreno da se sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora održavaju svaki drugi dan, ukoliko ne bude nepredviđenih situacija.

EuroBlic-srpskainfo.com