Milan Sadžak (22) iz Prijedora, student treće godine fizike, gaji veliku ljubav prema cvijeću, a najviše voli kaktuse, koje je počeo uzgajati prije dvije godine.

Prvi kaktus dobio je od djevojke, prije pet godina. Kako kaže, kad god je prolazio pored njega, imao je osjećaj da ga kaktus „zove“ da obrati pažnju na njega. Tada se zainteresirao za uzgoj bodljikavog, ali prelijepog cvijeća.

Kiša je najbolja

– Oko kaktusa ima manje brige i posla nego oko drugog cvijeća, ali svakako zahtijevaju pažnju. Ni sam ne znam koliko ih trenutno imam. Često mi ih poklanjaju rođaci, neke sam razmnožio, a imam više od 25 vrsta. Većina ih cvjeta. Mora se paziti u kakvu zemlju se sade, a ne vole ni prejako sunce, s obzirom na to da su ovo više kućni kaktusi. Najdraže mi je kada kaktuse zalije kiša, jer je mnogo kvalitetnija od obične „česmovače“ – govori Sadžak, koji je ljubav prema cvijeću naslijedio od majke.

Ovaj svestrani mladi Prijedorčanin do sada je dva puta izlagao svoje kaktuse na „Sajmu kreativaca“ u Banjoj Luci, a o ovim zanimljivim biljkama brine se i njegova djevojka.

– Nas dvoje došli smo na ideju da počnemo s izradom magnetića u obliku kaktusa. Želja mi je i da za njih pravim drvene saksije, a djevojka i ja imamo želju da jednog dana osnujemo gazdinstvo koje će se zvati „Kaktus Šejn“. Tu bismo uzgajali i čuvarkuće, bonsai, aloe veru – otkriva nam.

Rad s djecom

Milan ima vremena za sve. Muzika je njegova prva ljubav, završio je osnovnu muzičku školu, a gitara mu je i danas vjerni pratilac u bendu u kojem svira i ponešto zaradi na gažama.

Osim svega, volontira i u Domu za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ u Banjoj Luci, gdje djeci pomaže da savladaju fiziku, matematiku i hemiju. Kaže da uživa u radu s djecom i da će mu to biti životni poziv. Kaktusi jesu njegova velika ljubav, a vrijeme provedeno uz njih za njega je pravo opuštanje.

Vratiti Sani nekadašnji sjaj
Sadžak je predsjednik organizacije „Čuvari Sane“, u koju se, kako kaže, može učlaniti svako ko voli ovu lijepu rijeku.

– Uređujemo plažu, čistimo, uklanjamo otpad, postavljamo klupe i korpe za otpatke. Želimo našoj Sani vratiti nekadašnji sjaj – ističe mladi entuzijasta.

Dnevni avaz-avaz.ba