Ako se kockice poslože i realizujemo planirano, za maksimalno pet godina možemo izaći u Evropu, poručio je Darko Milunović, predsjednik Fudbalskog kluba Rudar iz Prijedora.

Uprava Rudara, vjerovatno jedna od najmlađih u regionu i šire, za nepunih godinu dana mandata je napravila sjajne poslovne uspjehe, a uvjereni su da će iz sezone u sezonu sve upotpunuti i rezultatskim bumom na terenu. Juče je zvanično imenovan i novi šef stručnog štaba Boris Savić, a interes za poslovnu saradnju sa “rudarima sa Sane” izrazio je i Marko Marin. Nekadašnji reprezentativac Njemačke, bivši kapiten Crvene zvezde i sadašnji fudbaler saudijskog Al Ahlija mogao bi pomagati klubu u vezi s transferom talentovanih igrača u inostranstvo.

“Marko i Boris su veoma dobri prijatelji i tako je došlo do priče o mogućoj budućoj saradnji. Spreman je pomoći, neke su teme otvorene. Od Rudara želimo napraviti regionalnu dobru priču. Imaćemo naredne sezone 12 ili 13 igrača sa po dvije ili tri godine pod ugovorom. Svi su mlađi od 23 godine, što mislim da nema nijedan klub u BiH”, kazao je Milunović.

Aktuelno rukovodstvo stupanjem na funkciju sebi je za cilj zacrtalo deblokadu računa, vraćanje dugova, reprogram poreskog duga, djelimično sređivanje infrastrukture i osvajanje prvog mjesta. Sve su uspjeli ostvariti osim titule, jer je zbog pandemije virusa korona Prva liga Republike Srpske prekinuta.

“Povratak u Premijer ligu BiH je prioritet za neradnu sezonu. Zato smo doveli, po mom mišljenju, najboljeg mogućeg trenera – Borisa Savića. Iako je mlad, već ima veliko iskustvo. Bio je u Kini, Superligi Kipra, vodio je već jednog premijerligaša, te dva kluba uveo u viši rang takmičenja”, istakao je Milunović.

Savić je na klupi Rudara naslijedio Igora Jankovića. Trenutno se nalazi u Srbiji, pa će njegovo zvanično predstavljanje biti obavljeno naknadno. Rođeni Trebinjac igračku karijeru je započeo u omladincima Crvene zvezde, a zatim otišao u Rad. U BiH je nastupao za Laktaše, Olimpik, Borac i Rudar Prijedor. Prvi trenerski angažman imao je na klupi Jedinstva iz Žeravice, sa kojim je osvojio i titulu u Drugoj ligi RS. Bio je i pomoćnik trenera u kiparskoj Alki Oroklini. Zvijezdu 09 vodio je u BHT Premijer ligi BiH, a u viši rang uveo je i FK IMT Beograd osvojivši titulu Druge lige Srbije.

“Imamo velike planove. Nismo došli u klub da budemo pola godine, nego da napravimo trajno dobru priču. Naša vizija je da u budućnosti još ljudi poput Marka Marina prepozna Rudar kao dobar poslovni model i zajedno napravimo velike stvari. Želimo samoodrživ klub. Sada možemo računati samo na prihod od sponzora, a ideja je da već 2021/22. ostvarimo prvi veći transfer u istoriji kluba. Na TV prava ili evropska takmičenja u naredne dvije-tri godine ne možemo računati, ali imamo odličnu generaciju juniora u koju vrijedi ulagati”, zaključio je Milunović.

Nezavisne novine