GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 25.05.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora u posljednja 24 sata nije registrovan ni jedan slučaj sa pozitivnim testom na korona virus, tako da je trenutno 24 lica sa
pozitivnim testom na virus korona . Do sada se 17 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 11 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 68 lica. Zdravstveni nadzor je prestao za 1846 lica.
U Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja smješteno je 16 lica sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona od kojih su 12 lica iz Prijedora, dva lica iz Kozarske Dubice i po jedno lice iz Novog Grada i Kostajnice.
2. Dana 22.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak br.38-3/20 o regulisanju radnog vremena ugostiteljskih objekata kojim se do 08.06.2020.godine radno vrijeme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, kao i ugostiteljskih objekata za smještaj ograničava od 06,00 do 23,00 časa.
3. Dana 22.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak br.38-4/20 o održavanju proslava maturskih večeri u osnovnim i srednjim školama kojim se dozvoljava održavanje proslava maturskih večeri za učenike završnih razreda u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj , u periodu od 01.juna 2020.godine.Proslave maturskih večeri se organizuju uz obavezno poštivanje mjere zabrane okupljanja u grupama većim od 50 lica.
4. Dana 22.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak br.38-2/20 o prestanku primjene Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske kojim se ukida zabrana kretanja u vremenu od 22,00 časova do 05,00 časova, kao i druge donesene zabrane kretanja.
5. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja novog virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
6. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke
1.Obavezuju se ugostiteljski objekati za ishranu i piće, kao i ugostiteljski objekti za smještaj na području grada Prijedora da u potpunosti poštuju mjere Republičkog štaba za vanredne situacije o regulisanju radnog vremena i da obavezno preduzimaju mjere propisane Uputstvom JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave širenja novog virusa korona na radnom mjestu.
2.Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola da u potpunosti poštuju mjere utvrđene Zaključkom o održavanju proslava maturskih večeri u osnovnim i srednjim školama br.38-4/20 od 22.05.2020.godine.
3.Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se pridržavaju mjera zaštite od novog virusa korona donesenih od strane Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije i to: obavezno nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, mjera obavezne dezinfekcije, kao i mjera održavanja lične higijene.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-53/20
Datum: 25.05.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković