Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru danas skromno obilježava krsnu slavu i svoj dan posvećen braći svetiteljima koji su širili hrišćansku vjeru i pismenost među Slovenima.

Direktor ove ustanove Mara Ećim rekla je Srni da već 25 godina biblioteka nosi ime dvojice svetitelja, ali da će ovaj dan obilježiti bez okupljanja zbog epidemije virusa korona.

To je razlog zbog čega će izostati tradicionalna dodjela priznanja najaktivnijim čitaocima u čast knjige i njegovanje čitalačkih navika, kao i promocije novih izdanja, te Majski susreti mladih pjesnika.

“Sredstva namijenjena za masovniju proslavu usmjerili smo na kupovinu novih naslova za naše vjerne korisnike”, istakla je Ećimova.

Ona je potvrdila da je biblioteka poslije dvomjesečnog prekida rada od 4. maja počela rad zatvorenog tipa uz strogo poštovanje pravila u vanrednim uslovima, a na prvom mjestu izbjegavanja okupljanja.

Prilikom ulaska u biblioteku korisnici moraju nositi zaštitne maske, a pristup fondu i zadržavanje u prostorijama biblioteke i dalje nije dozvoljen.

“Vraćanje knjiga omogućeno je uz stroge mjere opreza. Knjige se vraćaju odlaganjem u kutiju odakle će biti razdužene i dostupne za izdavanje tek nakon petodnevnog karantina. Knjige za čitanje je najbolje poručiti mejlom ili telefonom”, navela je Ećimova.

Ona je potvrdila da se trenutno obavljaju pripreme da počne rad čitaonice koja ima oko 400 aktivnih korisnika.

Prijedorska biblioteka je u programu elektronskog pozajmljivanja knjiga “Kobis” od 2014. godine i do danas je u ovaj sistem uneseno oko 30.000 bibliotečkih jedinica od oko 65.000 sa koliko raspolaže.

Nabavljena su i dva elektronska čitača knjiga. Prijedorska biblioteka je tokom 2019.godine imala oko 1.700 članova.

SRNA