Problemi u kojima se našla kompanija “ArcelorMittal” i obustavljanje rada rudnika u Prijedoru i željezare u Zenici prelili su se u „Željeznice Republike Srpske“ kojima su rudnici najveći poslovni parter za prevoz roba.

Naime, jedna od najvećih kompanija u svijetu koja proizvodi i trguje čelikom, rudu iz Prijedora prevozi u Zenicu preko “Željeznica RS”.

Koliko su važan partner za ovo javno preduzeće najbolje govori podatak da 50 odsto prihoda od prevoza robe, “Željeznicama” uplaćuje upravo “ArcelorMittal”.

Ako se uzme u obzir da je zbog pandemije virusa korona obustavljen putnički saobraćaj, jasno je da su “Željeznice RS” u veoma nezavidnoj poziciji.

Direktor preduzeća, Slavko Gligorić kaže za CAPITAL da ih partnerske firme uvjeravaju da će već za dvije sedmice situacija početi da se normalizuje.

„Zvanično smo dobili dopis da će oni vrijeme smanjenog obima poslovanja iskoristiti za remont, te da će za 15 dana početi raditi u predviđenom kapacitetu, s tim da imaju određene zalihe. Nadamo se da će ukidanjem vanrednog stanja doći do otvaranja tržišta i da će se roba mogla lakše plasirati”, kaže Gligorić.

Prema njegovim riječima i pored ovog problema, situacija u preduzeću nije alarmantna.

“Nikom ne dugujemo, nemamo obaveze prema radnicima, sve je isplaćeno. Jedino planiramo da redukujemo javne nabavke, kako bi napravili uštede”, priča Gligorić, koji je za početak juna najavio ponovno uspostavljanje putničkog saobraćaja.

Odnosi “Željeznica” i “ArcelorMittala” nisu baš uvijek ispunjeni susretljivošću i razumijevanjem. U martu prošle godine kompanija iz Prijedora je saopštila kako zaustavlja proizvodnju u rudniku Omarska jer sa Željeznicama RS nije postignut dogovor oko količine i cijene prevoza rude. Dogovor je ipak postignut nakon nekoliko sedmica.

Podsjećamo, kompanija “ArcelorMittal” Prijedor je zbog nepovoljne ekonomske situacije na svjetskom tržištu obustavila proizvodnju, a radnike poslala na privremeno odsustvo. Proizvodnja je obustavljena i u kompaniji u Zenici.

capital.ba