Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor sutra će posjetiti Hambarine gdje su 22. maja 1992. godine ubijena dvojica vojnika i prvi put organizovano obilježiti njihovo stradanje.

Potpredsjednik ove organizacije Slaviša Knjeginjić potvrdio je Srni da će prvi put zajedno sa porodicama poginulih vojnika Nedeljka Milojice i Rade Lukića ostaviti ruže na mjesto njihove pogibije, a potom na mjesnim grobljima u Marinima položiti vijence i prislužiti svijeće.

“Sutra želimo da pokažemo šta se sve dešavalo u Prijedoru u maju 1992. godine jer je taj mjesec obilježio mnoge srpske žrtve, što samo govori o karakteru sukoba, odnosno ko je prvi počeo. Želja nam je da se u Prijedoru već jednom dođe do istine šta se sve dešavalo. U maju imamo tri događaja koja su prethodils svemu što se poslije dešavalo”, istakao je Knjeginjić.

Knjeginjić je naglasio da su zato odlučili da progovore o svim tim događajima i prvi put obilježe i stradanje dvojice vojnika na Hambarinama.

“Šta je bilo, kako je bilo, nećemo ulaziti u to, ali se desilo. Prvo smo 30. aprila imali ubistvo policajca Radenka Đape, a potom i stradanje ova dva vojnika”, podsjetio je Knjeginjić.

On je rekao da su vojnici Milojica i Lukić sa još četvoricom kolega krenuli kući na odmor, te su naišli na punkt gdje je na njih pucano bez ikakvih razloga.

“Bilo je raznih priča šta se dogodilo. Ali, ako šest ljudi pođe kući u autu, i što je interesantno to su bili pripadnici JNA – četiri Srbina i dva Hrvata, i budu dočekani u civilnom autu – dva su ubijena, a četiri ranjena. Šta je to?”, zapitao se Knjeginjić.

Knjeginjić je najavio da se treći događaj koji će biti obilježen dogodio 30. maja kada se 1992. godine odigrao napad na Prijedor, te ukazao da je to kulminiralo svim kasnijim događajima koji su se dešavali u tom gradu.

Polazak na mjesto stradanja vojnika na Hambarinama je u 9.30 časova ispred prostorija Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor, gdje je mjesto okupljanja i za novinare koji su pozvani da proprate ovaj pomen stradalim sugrađanima.

SRNA