svetosavska akademija 2015-plakatPraznik posvećen Svetom Savi, 27. januar, u Prijedoru će ove godine biti obilježen tradicionalnom Svetosavskom akademijom, dok će bal i ove, kao i prošle godine izostati, najavljeno je iz gradske uprave.

Prosvjetnim radnicima i sugrađanima na akademiji će se obratiti gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, prigodnu besjedu govoriće Dragan Jovanović Danilov, najbolji prosvjetni radnici dobiće svetosavske povelje, a mini koncert održaće etno grupa “Trag”.

U programu će učestvovati i Hor “Vila”, mecosopran Ana Simanić solo i u duetu sa Valentinom Milekić i uz klavirsku pratnju Dunje Marković, te glumice Nardonog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor Slađana Zrnić i Mirela Predojević.

Svetosavsku akadamiju organizuju grad i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola sutra u 19.00 časova u Pozorištu Prijedor.

Osim ove manifestacije, školska slava Sveti Sava biće pojedinačno obilježena i u većini škola.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor u sedmici Svetosavlja, od 26. do 31. januara, dijeliće besplatne članske karte učenicima osnovnih i srednjih škola.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.

SRNA