Nemanja Barović, inspektor Poreske uprave RS iz Prijedora, koji je prošle sedmice uhapšen zbog sumnje da je od jednog privrednika uzeo mito, poznat je u Prijedorskoj regiji po sklonosti ka uzimanju mita u zamjenu za opraštanje uočenih nepravilnosti prilikom kontrole, saznaje banjaluka.net od dobro obaviještenog izvora.

Otkrivamo ko je uhapšen u akciji “Svodna”: Poreski inspektor uzeo mito od 5.000 KM

“Barović je još od ratnog perioda bio poznat po izvršenju krivičnih djela, kada se bavio provalama u kuće i stanove, rasturao falsifikovane američke dolare, a krao je i čak vjetrobranska stakla sa automobila. Međutim, u godinama poslije rata Barović je odlučio da se uozbilji i obrazuje pa je ekspresno završio jedan od privatnih fakulteta za menadžment te se zbog dobrih veza zaposlio u Poreskoj upravio RS, te čak jedno vrijeme obavljao i funkciju pomoćnika direktora Područnog centra Prijedor Poreske uprave RS”, kaže naš sagovornik i dodaje da je njegovo imenovanje na tu poziciju izazvalo nevjericu i ogorčenje među građanima. Znali su o kakvom se čovjeku radi i čemu je sve sklon, pa se u skladu s tim dobar dio njegovog rada navodno svodio na ostvarivanje lične koristi, čemu svjedoče vlasnici brojnih poslovnih subjekata kod kojih je Barović dolazio u kontrolu.

Pao sa označenim novčanicama: Detalji akcije “Svodna” u kojoj je uhapšen inspektor iz Prijedora – FOTO/VIDEO

Obavljajući tako odgovorne poslove, kao jedini zaposleni u porodici, Barović je uspio da renovira i proširi kuću u jednom prijedorskom naselju, ali i da kupi vikendicu podno Kozare za više od 60.000 maraka.

„Njegova bahatost u radu se ogleda i u tome da u nekim trgovinskim i ugostiteljskim objektima u Prijedoru uopšte nije plaćao račune za hljeb i peciva, ali i ćevape te druga jela ili piće jer je on kao inspektor koji je daleko od centrale Poreske uprave pa je smatrao da može šta hoće. Postoje i informacije da je od vlasnika jednog poznatog restorana, pored toga što nije plaćao račune koje bi napravio, čak i iznuđivao novac“, kaže sagovornik banjaluka.net.

Prijedor: Inspektor uhapšen zbog sumnje da je uzeo 5.000 maraka mita

Zanimljivo je spomenuti i da su se nakon hapšenja inspektora Barovića na društvenim mrežama pojavili komentari u kojima određena lica iz Kozarske Dubice pišu da i je Barović prilikom inspekcijskih kontrola tražio novac u zamjenu za ne pisanje uočenih finansijskih pekršaja. Naš izvor otkriva i da bi se istraga mogla proširiti i na još nekoliko Barovićevih kolega.

Prijedor: U garaži uhapšenog inspektora pronađeno 42 hiljade maraka

Pored toga, sumnja se da je Barović koristeći svoj položaj navodno nagovarao pojedine privrednike iz Prijedora da za knjigovođu uzmu njegovu majku, iako je ona u penziji i ne posjeduje knjigovodstveni certifikat za te poslove. Tako je jedan ugostiteljski objekat u Prijedoru navodno čak dva puta bio privremeno zatvoren zbog uočenih nepravilnosti, da bi nakon toga Barovićeva majka preuzela vođenje knjiga u tom lokalu.

Podsjećamo, Barović je uhapšen 6. maja ove godine u akciji MUP-a RS pod nazivom „Svodna“ zbog sumnje da je od jednog privrednika iz Novog Grada tražio i uzeo mito. Nakon pretresa prostorija koje je koristio pronađeno je još oko 21.000 evra, u novčanicama od po 500 i 200 evra, sakrivene u knjigu.

Saslušan inspektor Poreske uprave RS uhapšen u Prijedoru: U knjizi o moralu krio 21.400 evra

Istog dana, Poreska uprava RS na čelu sa direktorom Goranom Maričićem koji je veoma odlučan da se ovakvim slučajevima stane u kraj, podržala je ovu akciju policije RS i naglasila da je jedan od strateških ciljeva u radu Poreske uprave RS, pored borbe protiv sive ekonomije, i podrška suzbijanju korupcije i kriminala.

“Odlučni smo da iz svojih redova odstranimo sve one koji su skloni činjenju krivičnih djela i koji ih čine, tako da ove aktivnosti idu u prilog tome”, kazali su tada iz Poreske uprave RS.

Poreskom inspektoru uhapšenom u Prijedoru određen jednomjesečni pritvor

Sada je najvažnije da se svi privrednici koje je Barović na bilo koji način oštetio jave i daju potrebne informacije o ovom slučaju, kako bi to bila opomena za sve one koji i pomišljaju da čine djela koja se Baroviću stavljaju na teret.

banjaluka.net