Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš izjavio je danas da u posljednja 24 časa ima dvoje preminulih i sedam novozarežanih virusom korona iz Prijedora, od kojih je pet pacijenata i jedan ljekar bolnice “Doktor Mladen Stojanović”, te jedno lice iz porodičnog kontakta sa prethodno zaraženim.

On je naveo da su gradonačelnik Milenko Đaković i član Štaba za vanredne situacije grada Prijedora Zlatko Ritan u samoizolaciji nakon što su bili u kontaktu sa licem kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona.

“To znači da su oni, uprkos dobrom korištenju opreme za zaštitu, sami zatražili da idu u samoizolaciju, zbog njihovog digniteta i digniteta Štaba i takav dogovor je bio između nas samih u Štabu”, rekao je Miljuš novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba i dodao da će oni sedmi do deseti dan biti testirani.

Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj naveo je da je juče u bolnici došlo do neočekivane smrti pacijentkinje koja se na kovid odjeljenju liječila sedam dana.

“Uprkos činjenici da je riječ o pacijentkinji /66/ sa komorbiditetima, onkološki pacijent, oporavak u vezi sa tegobama izazvanih virusom korona je tekao vrlo dobro i očekivan je povoljan ishod. Juče je došlo do iznenadne smrti, pretpostavka je iznenadni prestanak rada srca ili, eventualno, embolizacija”, rekao je Sovilj i dodao da je ona prethodno liječena na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Banjaluka.

Prema njegovim riječima, umrla je i pacijentkinja /67/ koja je bila na liječenju na odjeljenju onkologije, kod koje nije bilo kliničke manifestacije infekcije koronom.

“Još četiri pacijenta sa pozitivnim nalazom smo premjestili sa internog na kovid odjeljenje. Moram istaći da su to pacijenti bez znakova infekcije, njima je uključena terapija za liječenje kovid oboljenja i time se nadamo da će i rezultati liječenja biti bolji jer uključili smo terapiju prije razvijanja simptoma”, rekao je Sovilj.

Prema njegovim riječima, od testiranih radnika bolnice pozitivan je jedan ljekar specijalista, uz dvije medicinske sestre koje su od prije pozitivne.

“Naše kolege su došle u situaciju da su zadobili virus radeći svoj posao i to govori da su bili izuzetno psovećeni svojim pacijentima i zaslužuju puno poštovanje”, istakao je Sovilj.

Epidemiolog Milica Otković rekla je da je definiciju kontakata Svjetska zdravstvena organizacija izmijenila sa dva metra i 30 minuta, što je važilo do sada, na jedan metar i 15 minuta, što važi ubuduće.

“Takođe govorimo o direktnom fizičkom kontaktu, rukovanje, grljenje, poljubac, bez zaštitne opreme i, što se tiče njegovatelja, pružanju njege licu koje je pozitivno”, navela je Otkovićeva.

U Prijedoru su u kućnoj izolaciji 153 lica, 1.420 je izašlo iz zdravstvenog nadzora, 17 je aktivnih zaraženih, devet oporavljenih i šest preminulih.

U kovid bolnici je 11 oboljelih, od kojih sedam iz Prijedora, a po jedno iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke i Kostajnice.

SRNA