Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj izjavio je danas da su u ovoj ustanovi preduzete drastične mjere u pogledu eliminisanja mogućnosti daljeg širenja virusa korona nakon što su kod dvije medicinske sestre i dva pacijenta, od ukupno devet testiranih, utvrđeni pozitivni nalazi na virus.

“Pacijenti kod kojih je utvrđen pozitivan nalaz su premješteni na odjeljenje korona, izvršena je temeljna dezinfekcija prostora, izvršeno je testiranje pacijenata koji su na liječenju na odjeljenju interne medicine”, rekao je Sovilj novinarima u Prijedoru nakon sjednica Štaba za vanredne situacije grada.

On je pojasnio da su u pitanju pacijent iz Kostajnice i pacijentkinja čija formalna adresa je Prijedor, ali koja je došla iz Oštre Luke i u bolnici se liječi od 29. aprila.

Sovilj je dodao da druga medicinska sestra nije iz kontakata sa prvozaraženom medicinskom sestrom iz ove ustanove nego je isključena iz procesa rada i testirana nakon što je dobila povišenu tjelesnu temperaturu.

“Iz procesa rada isključeni su dvoje doktora specijalista, 12 medicinskih sestara i tehničara i šest nemedicinskih radnika. To su osobe kod kojih smo utvrdili potencijalne kontakte sa zaraženima”, naveo je Sovilj.

On je naglasio da se sada i četvrti sprat tretira kao odjeljenje na kojem teoretski može da postoji virus i da je sada i tu lična i kolektivna zaštita na najvišem nivou i da su tu timovi koji obezbjeđuju kontinuirani rad uz punu ličnu zaštitu, dok je peti sprat, koji je bio ispražnjen i temeljno dezinfikovan nakon prvog slučaja obolijevanja zdravstvenog radnika, sada osposobljen za prijem novih pacijenata kojima je hospitalizacija neophodna.

“Donijeli smo odluku da se dnevna hemoterapija za onkološke pacijente obustavlja do kraja ove nedjelje i smanjen je broj preglada u konsultativno-specijalističkoj zaštiti, jer je znatan broj doktora specijalista isključen iz procesa rada”, dodao je Sovilj i istakao da su sve mjere koje je bolnica preduzela usaglašene sa epidemiologom.

On je napomenuo da je naročito važna činjenica da su pacijenti kod kojih je test pokazao pozitivan rezultat bili potpuno asimptomatski, gledajući sa aspekta infekcije.

“Sa kliničkog aspekta, nije bilo nijednog elementa da se posumnja da je neko od njih inficiran virusom korona”, rekao je Sovilj.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da u posljednja 24 časa ima dva novooboljela lica iz ovog grada, da je do sada ukupan broj registrovanih 25, od kojih je 12 aktivnih, devet oporavljenih i četiri preminula.

Đaković je naveo da su u kućnoj izolacijii 163 lica, da ih je 1.403 izašlo iz zdravstvenog nadzora i da u kovid bolnici u Prijedoru ima osam oboljelih, od kojih četiri iz Prijedora, a po jedno iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke i Kostajnice.

“U prethodna 24 časa nije bilo onih koji su prekršili mjere zabrane kretanja, ali iz policije poručuju da je primjetno veće okupljanje građana, veće opuštanje građana, veća konzumacija alkohola i povećan broj saobraćajnih nezgoda, te će policija strože i kontrolisati”, naglasio je Đaković.

SRNA