Novi korona virus ne možemo da iskorijenimo. Virus će i dalje da cirkuliše u zajednici, a mi moramo da nastavimo sa životom koji podrazumijeva drugačije norme ponašanja, na koje moramo da se naviknemo.

Ovo je poruka ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića, koji je i epidemiolog.

Republika Srpska, u kojoj je prvi slučaj zaraženog korona virusom potvrđen 5. marta ove godine, dakle prije dva mjeseca, počela je sa relaksacijom mjera. Od ponedjeljka, 11. maja, dozvoljen je rad frizerskim salonima, kafićima, restoranima, fitnes centrima, kao i vrtićima. Rad je dozvoljen uz određene mjere, koje će morati biti ispoštovane.

Uslovi rada

Pažnju javnosti, između ostalog, privlači način rada kafana. Radno vrijeme im je ograničeno do sedam do 19 časova, i to isključivo u baštama, a razmak stolova mora da bude najmanje dva metra. Za jednim stolom maksimalno mogu da sjede tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva. Obavezno je obezbjeđenje dezinfekcije ruku na ulazu u baštu, te održavanje fizičke distance osoblja od dva metra, kao i korišćenje maski i rukavica od strane osoblja i korisnika.

Piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe, i to da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno. Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se obavlja istovremeno naplata i izdavanje narudžbe. Poželjno je i korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa. Obavezna je takođe dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske Željko Tatić za Srpskainfo kaže da ugostitelji izuzetno cijene što im je dozvoljen rad od naredne sedmice, kako su to i tražili.

– Želim da poručim svima da su ugostelji pridržavali higijenskih mjera prije pandemije korona virusa. Pridržavaćemo se i dalje, prije svega zbog nas samih i naših zaposlenih. Od gostiju isto tako očekujemo da poštuju pravila i mjere koje će biti ozvaničene – ističe Tatić.

Poskupljenje

Vlasnica jednog frizerskog salona iz Banjaluke kaže da će ove mjere dovesti do, prije svega, značajnog pada prihoda frizerskih salona zbog čega vjeruje da će frizerske usluge u narednom periodu da poskupe.

– Svjesna sam da moramo da poštujemo mjere koje su nam propisane. To niko ne spori, samo kažem šta će se najverovatnije desiti. Konkretno, u mom salonu ne mogu da rade dvije frizerke istovremeno zbog propisanih mera – objašnjava ova vlasnica frizerskog salona.

U frizerskim salonima se ubuduće neće moći čekati usluga, a u jednom salonu može biti usluženo onoliko klijenata koliko propisuje kvadratura (jedan klijent na 10 kvadratnih metara). U manjim salonima (do tri radne stolice) dozvoljen je rad s klijentima na stolicama uz razmak od dva metra i maksimalno dva frizera/kozmetičara.

Nove norme ponašanja
Ministar zdravlja Alen Šeranić potvrdio je da će se predstavnicima poslovne zajednice koji počinju da rade biti održani sastanci. Takođe, najavio je nastavak strategije uzimanja uzoraka kako bismo imali jasan pokazatelj cirkulisanja virusa na mjestima gdje se danas-sutra potencijalno može pojaviti korona.

– Dakle, moramo da naučimo da živimo s virusom, koji će i dalje da cirkuliše u zajednici. Moramo da prihvatimo novu normu ponašanja i da pojačamo našu disciplinu – rekao je Šeranić.

On tvrdi da je Republika Srpska učinila sve na suzbijanju širenja zaraze provodeći mjere, kao što Vlada RS, odnosno Republički štab za vanredne stuacije, priprema stanovnštvo na jaču discplinu zbog virusa.

Ukidaju se karantini
Republika Srpska u narednom periodu planira da ukine karantine za osobe s lakšim simptomima korona virusa. Ti ljudi boraviće u kući.

Predviđen je drugačiji sistem zdravstvenog nadzora osoba koji imaju blage simptome.

– Ubuduće, neće morati da zovu HES, nego ćemo aktivirati službe porodične medicine i tehničare iz tih službi da dva puta dnevno provjeravaju njihovo zdravstveno stanje, kako bismo imali evidnentne podatke vezano za njihovo napredovanje – objasno je Šeranić.

EuroBlic-srpskainfo.com