Muzej Kozare u Prijedoru ponovo je otvoren za posjetioce, a, osim stalnih postavki, otvorena je i izložba radova autora Smiljane Dodić koja na 18 panoa predstavlja dio srednjovjekovne zbirke Zavičajnog muzeja u Jagodini.

“Ovdje je predstavljen jedan opus njihove srednjovjekovne arheološke zbirke, tako da imamo grupisane predmete tipa posuđe, oruđe, oružje, nakit i, naravno, jedan dio je posvećen njihovoj numizmatičkoj srednjovjekovnoj zbirci koja obuhvata period vizantijskog carstva i srpske države”, rekla je novinarima u Prijedoru kustos arheološke zbirke Muzeja Kozare Daniela Radosavac.

Ona je podsjetila da je Jagodina prostor u dolini Velike Morave koji je uvijek bio na razmeđu puteva i da stoga ima oko 200 arheoloških lokaliteta, da Zavičajni muzej Jagodina ima više od 2.000 predmeta arheološke vrijednosti u svojoj zbirci, a da je na ovoj izložbi predstavljen period između šestog i 18. vijeka.

“Saradnja sa ovim muzejom postoji. Prva izložba je bila prije tri godine kada su bili predstavljeni radovi na restauraciji i konzervaciji manastira Manasija koji je rađen nekih pedesetak godina, ako ne i više. I upravo u to vrijeme i oni su obilježavali 60 godina radova na manastiru Manasija i taj istorijat istraživanja arheoloških i konzervacije je bio kod nas predstavljen baš na našu slavu, Svetog Luku”, dodala je Radosavčeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ovo nastavak saradnje sa Zavičajnim muzejom iz Jagodine i da će ta saradnja biti nastavljena, a da Muzej Kozare uveliko priprema sadržaje za dan ove ustanove, a koji će biti predstavljeni u digitalnoj formi 18. maja na sajtu Muzeja.

“Svako odjeljenje je pripremilo nešto, tako da arheologija ima osvrt na grčko-ilirske šljemove, likovna zbirka Alekse Milića izložbu posvećenu Branku Miljušu, a viši kustos etnolog Marija Radaković će nam donijeti osvrt na knjigu ulaza Muzeja, budući da knjiga ulaza nije vrijedna samo u tom dokumentarističkom smislu, nego je ilustrovana crtežima koji imaju estetsku vrijednost, pa je to veoma zanimljiv spoj”, najavio je Radonjić.

On je dodao da će kustosi istoričari Vedrana Adamović i Nataša Tošanović pripremiti teme obilježavanje Dana grada u prethodnim decenijama, osvrt na špansku groznicu i život i rad Sime Stojanovića, oca Mladena i Sretena Stojanovića. /kr