Šest stanovnika Srpske izgubilo je bitku sa korona virusom u posljednja 24 sata.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminula su četiri pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa. Radi se o tri muškarca i jednoj ženi. Dvije starije žene iz Teslića, kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona, preminule su u Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju. Do sada je u Srpskoj od novog korona virusa preminulo 65 osoba.

“Preminuli su osamdesetogodišnji muškarac iz Prnjavora, pedesettrogodišnji muškarac iz Srpca. Takođe preminuli su pedesetšestogodišnji muškarac i četrdesetdvogodišnja žena iz Banjaluke. Svi preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja”, saopšteno je iz UKC RS.

“Riječ je o ženama starim 80 i 81 godinu koje su imale više pridruženih oboljenja”, saopšteno je iz dobojske bolnice.

Novi virus korona u Srpskoj je potvrđen kod još 18 lica od 688 testiranih uzoraka u posljednja 24 časa. Virus je potvrđen kod 11 muškaraca, te sedam žena. Šest lica je iz Banjaluke, četiri iz Gradiške, dvoje iz Šamca i po jedno je iz Modriče, Kotor Varoša, Novog Grada, Nevesinja, Oštre Luke i Kneževa.

Virus korona potvrđen je kod jednog medicinskog tehničara u UKC, dok su negativni uzorci 98 zdravstvenih radnika iz cijele Srpske. Negativni su i nalazi devet osoba koje borave i rade u domovima za starija lica. Do sada se u RS oporavilo 391 osoba.

“Tako da je ovo zadovoljavajuća epidemiološka situacija koja je pod kontrolom, u smislu ovog trenda koji imamo posljednjih četiri do pet dana, u odnosu broja pozitivnih na broj onih koji su testirani. Tako da ćemo nastaviti dalje, ono što je vrlo važno je oprez i odgovornost svakog pojedinaca u društvu kako bismo i dalje držali ovu epdiemiju pod kontrolom”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.

Vlada je uplatila doprinose za plate radnika koji zbog zabrane rada usljed epidemije virusa korona nisu radili u martu, takva prakasa biće nastavljena i za april kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Vlada je prilikom donošenja mjera sarađivala sa sindikatom i poslovnom zajednicom, a mjere su rezultat tog dijaloga, kaže predsjednica.

“Naravno da poboljšavamo standard radnika, da povećavamo njihove plate, što jeste naše opredjeljenje, ali da vjerujemo da ćemo nakon ovih intervencija moći polako da uđemo u neku normalnu, novu ali isto tako stabilniju kolotečinu i da njegujemo ono što jesu prava radnika. Ja mislim da RS jeste takav ambijent”, rekla je Željka Cvijanović.

Od ovog vikenda u Srpskoj je ponovo dozvoljeno kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta. Jedno lice prekršilo je mjeru kućne izolacije u Republici Srpskoj, a riječ je o osobi iz Bijeljine. Policijski čas prekšila su 32 građana dok je 86 lica nisu koristila zaštitnu masku na javnim površinama i njima je uručen prekršajni nalog.