Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je sugrađane da budu oprezni i nastave da se pridržavaju propisanih mjera radi sprečavanja širenja virusa korona jer je primjećeno da ih se dosta manje pridržavaju u odnosu na ranije.

Đaković je istakao da epidemija nije prestala i da je virus, iako svi kažu da je oslabio, i dalje prisutan.

“Zbog toga molim građane da još poštuju propisane mjere koje su jasno propisane da ne bismo za nekoliko dana imali novu pojavu širenja virusa”, rekao je Đaković nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je dodao da u Prijedoru nema novih slučajeva zaraze virusom korona, te podsjetio da je kovid-19 trenutno potvrđen kod 12 lica, da je šest oporavljeno, dok je četvoro preminulo.

“Pod zdravstvenim nadzorom je 131 lice, 86 je u kućnoj izolaciji, 45 u karantinu, a 1.342 lica je izašlo iz zdravstvenog nadzora”, rekao je Đaković.

Na liječenju u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” je pet lica. Tri su iz Oštre Luke, te po jedno iz Prijedora i Kozarske Dubice.

U protekla 24 časa sankcionisano je 12 lica zbog prekršaja ograničenja kretanja i tri lica zbog nenošenja maski na javnom mjestu.

Zlako Ritan, šef Tima za dezinfekciju, pojasnio je proceduru vezanu za dezinfekciju prostora pravih lica na području grada Prijedora, koji u ponedjeljak 11. maja, kreću sa radom.

“Na osnovu uredbe Republičkog štaba za vanredne situaciji, kojom je definisano da pravna lica mogu izvršiti dezinfekciju u sopstvenoj režiji, gradski Štab je donio odluku da izađemo u susret našim pravnim licima i obezbjedimo im dezinfikaciona sredstva. Oni će dobiti potvrdu koje su sredstvo koristili i osnovno uputstvo na koji način se koristi”, naveo je Ritan.

On je dodao da su određena pravna lica u proteklom periodu izvršila dezinfekciju i taj dio posla plaćali, ali da će se u narednom periodu i njima izaći u susret kada su u pitanju dezinfikaciona sredstva.

“Ukoliko neko ima problema da to odradi, stojimo na raspolaganju, samo se moraju javiti na broj telefona 052/240-580”, rekao je Ritan.

Sutra će biti obavljena dezinfekcija javnih površina i saobraćajnica, uz pomoć voćarskih amotizera, a u ponedjeljak javnih ustanova.

SRNA