glas-festival-najavaFestival crteža i muzike okupiće od 9. do 16. maja u Prijedoru mlade umjetnike koji će stvarati pod sloganom “Nit po nit”.

Na osmom festivalu učestvovaće šest studenata završnih godina i postdiplomaca sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Direktor prijedorske “Galerije ’96” i organizator manifestacije Tihomir Ilijašević kaže da će 22. aprila postaviti sedam tkalačkih stanova na kojima će raditi učesnici festivala.

– Ovog puta stvaraćemo uz vunu, pamuk i svilu, a sa studentima dolazi i njihov profesor Zlatko Cvetković, koji će za sve koji su zainteresovani za umjetnost tkanja održati predavanje – kazao je Ilijašević.

Radovi koji nastanu na ovom festivalu biće izloženi pred Prijedorčanima 16. maja.

– Pošto se za šest dana ne može napraviti mnogo predmeta, naši gosti sa sobom donose jednu reprezentativnu izložbu svojih radova, tako da će festival u potpunosti biti u znaku tkanja i tkanica – kazao je Ilijašević.

Karakteristika ovog festivala je da su svi dosadašnji učesnici radili pred publikom, odnosno slučajnim prolaznicima koji su ulazili u galeriju i gledali kako nastaju crteži i grafike.
Tradicija će biti nastavljena i ove godine.

– Prethodnih sedam godina strpljivo smo radili sve da naš Festival crteža i muzike postane kvalitetniji i interesantniji publici i učesnicima – kaže Ilijašević.

U muzičkom dijelu manifestacije nastupiće beogradska grupa “Jar”, a na zatvaranju će biti održan koncert fado muzike.

Scenski kostimi

Prijedorska publika ima priliku da u susret festivalu pogleda izložbu scenskih kostima pod nazivom “Refleksija memorije” koja je postavljena u “Galeriji ’96”. Riječ je o postavci koja je inspirisana srednjovjekovnom odjećom.

Glas Srpske