Uvođenje restriktivnih mjera zbog pojave korona virusa dovelo je do toga da je na putevima u Republici Srpskoj znatno smanjen broj poginulih osoba u prva četiri mjeseca ove godine, tvrde stručnjaci za bezbjednost u saobraćaju.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su nam da je u prva tri mjeseca na putevima u Republici Srpskoj poginulo 13 osoba, što je za oko 40 odsto manje nego prošle godine u istom periodu.

Ističu i da je u ovom periodu smanjen broj teško povrijeđenih osoba u saobraćajnim nesrećama.

– Od januara do kraja marta imali smo 2.157 saobraćajnih nesreća, što je za tri manje nego u istom periodu prošle godine. U tom periodu poginulo je 13 osoba, što je za osam manje nego prošle godine. Imali smo i 98 osoba s teškim tjelesnim povredama i to je manje za skoro 22 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 125 – pojasnila je portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović.

U prva tri mjeseca došlo je do povećanja broja lakše povrijeđenih osoba, kojih je bilo 561, što je za skoro 18 odsto više nego u posmatranom periodu prošle godine.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović kaže da je smanjenju broja poginulih u saobraćaju značajno doprinijelo uvođenje vanrednih mjera zbog pojave korona virusa.

– Činjenica je da smo u januaru ove godine imali devet poginulih, što je za dvoje više nego prošle godine, ali smo u februaru imali dvije osobe koje su izgubile život u saobraćajnim nesrećema. Uvođenje vanrednih mjera odrazile su se i u saobraćaju što najbolje vidimo kada uporedimo mart i april ove i prošle godine. U ova dva mjeseca prošle godine poginule su 23 osobe, a ove, do 29. aprila, pet – pojašnjava Radović.

Ističe da je ovakvim rezultatima doprineo smanjen broj vozila na putevima, ali i zabrana kretanja tokom noći.

– Ranijih godina najviše poginulih u saobraćaju smo imali tokom noćnih časova. Svakako, ovdje ne treba zaboraviti ni ulogu MUP RS, aktivnosti i kontrole koje oni provede, kao i preventivne mjere koja provodi Agencija – kaže Radović.

Prema njegovim riječima, posmatrajući borbu protiv pandemije korona virusa, može se dosta naučiti i oko bezbjednosti u saobraćaju.

– Kao što smo u ovoj situaciji vidjeli, ljudski život je neprikosloven, svjedoci smo da se sve preduzima kako bi se spasio ljudski život. Druga stvar, kao što je rekao ministar Alen Šeranić, komfor pojedinca ne može biti iznad interesa zajednice. Ne možete pijani sjesti za volan i voziti 150 kilometara na sat tamo gdje je ograničenje 50, jer time ugrožavate živote drugih učesnika u saobraćuju – rekao je za Srpskainfo Radović.

Dalje navodi da je sve stvar pojedinca, ali i da se ne možemo osloniti na njihovu savjest, već da se moraju preduzeti sve preventivne i restrektivne mjere.
– Ako nosimo rukavice, maske i držimo socijalnu distancu, zašto to ne možemo i u saobraćaju?! Zato zavežite pojas, stavite dijete u sjedalicu i na taj način spriječite moguće posljedice – poručuje Radović.

Prema njegovim riječima, bitna je i posvećenost donosioca odluka i podrška provođenju mjera, jer bez te dvije stvari, objašnjava on, nema napretka ni u bezbjednosti saobraćaja.

– Svjesni smo da su uložena ogromna finansijska sredstva i ljudski resursi kako bi se spasli životi tokom ove pandemije, koju niko ne može potcjenjivati. Tako treba biti i u saobraćaju, jer je svaki život bitan – kaže Radović i dodaje da su saobraćajne nesreće na petom mjestu uzroka smrti u svijetu, a korona na osmom.

Doboj
Da se provođenjem brojnih policijskih akcija može povećati bezbjednost u saobraćaju možemo vidjeti i na primjeru Policijske uprave Doboj.

Na putevima koje pokriva ova Uprava u januaru i februaru nije zabilježena nijedna saobraćajna nesreća sa poginulim osobama.

– U cilju poboljšanja stanja bezbjednosti u oblasti saobraćaja policijski službenici PU Doboj od početka ove godine proveli su niz regionalnih preventivih i represivnih akcija, usmjerenih na pojačnu kontrolu saobraćaja, što je dovelo i do znatnog smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po osobe – pojasnila je portparol PU Doboj Dragana Kerkez.

Opasan put
Put Banjaluka – Prijedor veću dugo vremena važi za jedan od opasnijih puteva, gdje veliki broj ljudi strada u saobraćajnim nesrećama.

Takve slučajeve imali smo i u prethodnom periodu, jer su samo u dva dana poginule tri osobe. U teškoj nesreći koja se dogodila u četvrtak ujutru, na ovom putu, poginuli su Zoran Malinić i Vinko Piljagić.

Do nesreće je došlo kada su se sudarili „BMW“ kojim je upravljala Dražena Ajder i „opel astra“ za čijim volazon je bio nastradali Piljagić. Tom prilikom je i Ajderova zadobila teške povrede.

Druga nesreća se dogodila dan kasnije u večernjim časovima, a tom prilikom poginuo je M.K, kada je automobilom „škoda“ sletio s puta i udario u drvo.

EuroBlic-srpskainfo.com
Foto ilustracija – Vatrogasna brigada Banja Luka