Prijedorska Galerija “Sreten Stojanović” pridružila se ustanovama kulture iz okruženja koje su u virtuelnom izdanju organizovale izložbu “Pet veličanstvenih”, poručujući tako da kultura živi i u doba virusa korona.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević potvrdio je da je riječ o retrospektivnoj izložbi karikatura pet najvećih domaćih karikaturista.

“Od 2007. do 2015. godine organizovali smo izložbe karikatura po izboru umjetničkog savjeta pet naših najznačajnijih živih karikatursta Ranka Guzine, Jugoslava Vlahovića, Dušana Petričića, Milenka Mihajlovića i Toše Borkovića. U međuvremenu je Guzina preminuo, ali smo u ovoj retrospektivi predstavili i njegove radove, budući da je riječ o izuzetnom umjetniku karikature i aforizama”, rekao je Ilijašević Srni.

Ilijašević je naveo da je Umjetnički savjet Galerije napravio presjek radova iz kataloga ovih izložbi i obrađene ih postavio kao izložbu na “Fejsbuk” stranici Galerije.

“Željeli smo da osvježimo pamćenje i ujedno se nasmijemo i razonodimo čekajući bolje dane za kulturu i nastavak izlagačke sezone”, poručio je Ilijašević.

SRNA