Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi uskoro trebalo da bude ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj.

“Vlada Republike Srpske je spremna da već za desetak dana predloži Narodnoj skupštini ukidanje vanrednog stanja i vraćanje na vanrednu situaciju, što podrazumijeva i skraćenje policijskog časa, kao i ponovni rad određenih privrednih subjekata i uslužnih djelatnosti, naravno uz propisane mjere zaštite”, rekao je Dodik za N1.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH već u martu donijelo odgovarajuće mjere, da bi se izbjeglo katastrofalno stanje u BiH u vezi sa pandemijom virusa korona.

“Očekivali da smo da će virus korona slabiti u prvih četiri, pet nedjelja, ali to se nije desilo. Zdravstvene mjere u početku su bile dobro prihvaćene, ali je postepeno dolazilo do nervoze i zamora kod dijela stanovništva, što je doprinijelo da se uvode rigoroznije mjere, pogotovo zbog proteklih praznika, Vaskrsa i 1. maja”, naveo je Dodik.

On je rekao da je iznenađen povećanjem broja zaraženih, jer se očekivala bolja epidemiološka situacija, te najavio da će sve to biti ispitano i donesene nove mjere.

Prema njegovim riječima, evidentan je i pad prihoda u BiH.

“Od očekivanih 230 miliona u aprilu, koje je trebalo da dobijemo u budžet, imaćemo 80 miliona manje”, rekao je Dodik i izrazio žaljenje što odobrena sredstva MMF-a stoje na računu i što nisu efektivna, tako da i to usložnjava ukupnu ekonomsku situaciju u BiH.

On je rekao da ne želi da poredi stanje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a što se tiče situacije u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj napomenuo je da posljednjih dana ima mnogo nedobronamjernih izjava i dezinformacija.

“Važno je to da je ukupan broj zaraženih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci daleko manji u procentima nego u regionu. Primarni cilj je bio i to je važno da primarni blok u kovid odjeljenju ne zahvati masovna infekcija zdravstvenih radnika. Ne zna svako upravljati respiratorima”, rekao je Dodik, ponavljajući da odaje priznanje medicinski radnicima u Srpskoj za njihov trud i hrabrost.

On je napomenuo da se propisi moraju poštovati, te da niko ne kaže da ne može biti propusta.

SRNA