eltatv-krediti za obnovu poplavljenih kucaPrijedor je grad koji je tokom majskih poplava pretrpio višemilionsku štetu. Brojni Prijedorčani još se oporavljaju od nezapamene prirodne katastrofe.

Direktna šteta koju su majske poplave nanijele gradu Prijedoru iznosi oko 15 miliona maraka. Indirektne štete su znatno veće. Prijedorčani čije su kuće bile pod vodom kažu da oporavak sporo teče. Nešto su uspjeli sanirati, ali najveći problem je vlaga u kućama, koje se mogu riješiti jedino potpunim renoviranjem objekata, za šta većina njih nema sredstava. Mnogi su bili primorani da se kreditno zaduže kako bi se mogli sanirati štetu.

– Šteta je oko 16 000 maraka. Dobili smo i vaučer od 5.000 maraka. Oporavak teče kako mora. Digli smo i kredit, kaže Milan Bilbija.

Ni Prijedorčanin Stanko Lazarević nije mogao bez kredita da sanira svoju kuću.

– Šteta je procjenjena na 22 000 maraka. Voda je bila 15 dana u kući. Dobili smo vaučer za obnovu. Vlage ima, pa sam morao dići kredit, kaže Stanko.

Pored domaćinstava, u poplavi je stradala i poljoprivreda. Farmer, Milan Škundrić, uspio je da spasi stoku, ali ne i da spriječi indirektnu štetu.

– Štete od majskih poplava bile su velike. Negdje oko 70.000 maraka. Oporavak teče normalno. Nastavili smo proizvodnju, kaže Škundrić.

Kako nam se majski scenario ne bi ponovio u Prijedoru je nedavno počela izgradnja nasipa iznad mosta na Žegeru, ali i izgradnja parapetnog zida u naselju Tukovi. Prvi čovjek grada kaže da je Prijedor bio najorganizovaniji po pitanju uklanjanja posljedica poplava.

– Naš grad je za tri do četiri dana bio u potpunosti očišćen i kad bi neko došao nije mogao ni primjetiti da su u Prijedoru bile poplave. To se moglo vidjeti jedino po zidovima kuća. Zaista smo se potrudili da puno uradimo. Vrijeđa me to kada se govori o poplavama, Prijedor često i ne spomenu. To je zato što niko za Prijedorom nije imao problema, ističe gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

– Mi smo našim farmerima namirili direktnu štetu, u pogledu naknade za izgubljenu stoku. Zaista je puno činjeno, dodaje Pavić.

U Prijedoru je tokom majskih poplava pod vodom bilo oko 5.000 objekata. Najviše su stradala naselja Tukovi, Gomjenica, Raškovac, Baltine bare i Vrbice, gdje ni oni najstariji stanovnici ne pamte poplave takvih ramjera. Pored izgradnje već pomenutog nasipa i parapetnog zida, u gradu na Sani biće realizovano još nekoliko projekata zaštite od poplava, za šta će iz Fonda solidarnosti Srpske biti izdvojeno 1.200 000 maraka.

ELTA TV