>Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 455 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 49 osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o 26 osoba muškog i 23 ženskog pola. Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet muškarca su srednje i 15 muškaraca je starije životne dobi. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i 15 su starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 18 osoba je iz Banjaluke, osam iz Dervente, pet iz Broda, četiri iz Laktaša, po tri osobe su iz Кotor Varoši, Prnjavora i Кozarske Dubice i po jedna osoba je iz Foče, Prijedora, Ribnika, Doboja i Ljubinja.

Кod 28 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno 15 osoba je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Novi virus korona potvrđen je kod jednog zaposlenika i 13 korisnika u domu za starija lica u Derventi, gdje će se sprovesti sve predviđene epidemiološke mjere uključujući testiranja svih zaposlenih i korisnika. U skladu sa procedurom, ovi štićenici su hospitalizovani u Bolnici u Doboju.

Novi virus korona potvrđen je i kod jedne korisnice doma za starija lica u Кneževu, gdje su ranije potvrđeni slučajevi novog virusa korona. Testirano je i još osam osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Doboja, Dervente i Prnjavora i ovi nalazi su negativni.

Prisustvo novog virusa korona potvrđeno je kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ovi nalazi su negativni.

ATV BL