Osamdesetjednogodišnji mještanin Oštre Luke, zaražen virusom korona, preminuo je danas ujutru u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci od posljedica bolesti, potvrdio je Dragan Stanar, načelnik ove opštine.

“Radi se o prvoj osobi iz našeg mjesta kod koje je dijagnosticiran virus korona. To je bio čovjek u godinama, s više hroničnih oboljenja i nažalost nije izdržao borbu s opakom bolešću”, kazao je Stanar.

Ova mala opština, koja broji tek nešto više od 2.000 stanovnika, između Sanskog Mosta i Prijedora, nalazi se u veoma teškoj situaciji, s obzirom na to da je tamo u svega nekoliko dana registrovano 11 zaraženih lica.

Situaciju komplikuje i to što su četiri medicinska radnika, zaposlena u lokalnom Domu zdravlja, pozitivna na kovid-19.

“Ono što daje malo optimizma je što su danas stigle analize testova po kojima nemamo dodatno oboljelih. U kućnoj izolaciji imamo 50 osoba, pratimo njihovo zdravstveno stanje i nadamo se najboljem. Dom zdravlja, i pored poteškoća, funkcioniše i u ovome trenutku njegov rad nije ugrožen”, kazao je danas Stanar.

On je dodao kako se radi o porodičnim klasterima, ta da se uglavnom dešavalo da jedan zaraženi prenese zarazu na ostale članove porodice.

Kada je riječ o inficiranima, Stanar kaže kako su sve osobe hospitalizovane u Prijedoru i Banjaluci, te da se radi o devet muškaraca i dvije žene različitih starosnih dobi.

Prema njegovim riječima, stanje u ovoj lokalnoj zajednici se prati i ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvene situacije, biće uvedene dodatne restriktivne mjere vezane za kretanje stanovništva.

Nezavisne novine