U periodima od 1. do 3 maja, kao i od 6. do 8. maja ponovo će biti sprovedene mjere potpuno ograničenog kretanja između opština. Takođe, kretanje unutar opština biće omogućeno tokom ograničenih vremenskih intervala kako bi se omogućilo nužno kretanje, ali ne i okupljanja u pomenutim periodima, saznaju nezvanično “Nezavisne”.

Pored toga, planirano je postepeno popuštanje restriktivnih mjera uz posebne mjere distance, higijene te upotrebu propisane opreme (maska, rukavice).

Od 27. aprila bilo bi dozvoljeno pokretanje proizvodnje koja je obustavljena, ograničen broj objekata javnih i privatnih vrtića po anketi uz mjeru da pojava bolesnog djeteta zatvara objekat na 14 dana u kućnu izolaciju uz testiranje.

Takođe, sve manje po površini i manje rizične trgovine i usluge koje nisu posebno zabranjene u tački 2, osim onih u tržnim centrima. Biće omogućen rad firmi koje se bave pripremom i dostavom kuvane hrane s mogućnošću šalterske prodaje pod posebnim mjerama.

Od ovog datuma biće proširena mogućnost kretanja za starije osobe u prijedlogu od sedam do 15 časova dva dana u sedmici, s istovremenim restrikcijama kretanja za ostale.

Naredna popuštanja u slučaju povoljne situacije biće od 8. maja, kada će biti dozvoljen rad trgovina u tržnim centrima koje do tad nisu otvorene i ne spadaju u zabranjene djelatnosti iz tačke 2, te ustanove kulture, tipa muzeji.

Od 11. maja dozvoliće se rad preostalim trgovinama koje nisu u tački 2, sljedećem broju vrtića (po potrebi i prijavi), te će biti organizovan ograničen javni prevoz (minimalan broj redovnih linija sa praćenjem broja putnika i mjerama higijene).

Takođe, biće otvorene ustanove kulture (biblioteke) uz sve higijenske uslove, kao i teretane u prirodi.

Prema planu, u zavisnosti od situacije, prije 18. maja neće biti dozvoljeno obavljanje sljedećih djelatnosti: trgovine obućom i odjećom (u kojima se roba probava), ugostiteljstvo, hoteli, moteli, hosteli, igre na sreću, stočna pijaca, javna okupljanja, bioskopi, pozorišta, stomatološk usluge, frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i posjete staračkim domovima i bolnicama.

Sve ove djelatnosti su tačka 2 i oni će se posljednji otvarati.