U poslednjih mjesec dana u Republici Srpskoj hiljade radnike su ostali bez posla. Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje otkaz je dobilo 1.800 radnika, a prema podacima poslovne zajednice broj onih koji su ostali bez posla premašuje 4.500, saznaje portal CAPITAL.

Na evidenciju Zavoda se od 19. marta do 22. aprila prijavilo 1.795 radnika koji su do tada bili u radnom odnosu.

To nije konačan broj onih koji su ostali na ulici, jer se pretpostavlja da se mnogi nisu ni prijavili, s obzirom da nemaju pravo na naknadu ili ne vjeruju da će na taj način, posebno u ovakvog situaciji, doći do novog posla.

Po spiskovima Zavoda, od ukupnog broja novoprijavljenih bez posla, njih 838 je bilo zaposleno na određen period i ugovor im nije produžen, dok je 856 radnika proglašeno tehnološkim ili ekonomskim viškom.

Sporazumni raskid ugovora je potpisalo 69 radnika i oni neće imati pravo na bilo kakvu novčanu naknadu.

Najveći broj onih koji su zbog posla ponovo morali da se jave Zavodu su iz Banjaluke i to njih 615, zatim iz Istočnog Sarajeva 284, Bijeljine 272, Doboja 271, Zvornika 163, Trebinja 100 i Prijedora u kom je bez posla ostalo 90 ljudi.

Najgore su prošli radnici u trgovinama koji su dobili 525 otkaza, zatim zaposleni u prerađivačkoj industriji gdje je radni odnos prekinut kod 383 radnika i u ugostiteljstvu u kojem su 344 zaposlena bila prinuđena da ponovo traže posao.

Na Biro se nisu prijavili svi otpušteni
U poslovnoj zajednici Republike Srpske sa rezervom uzimaju ove podatke, te za jedine relevantne smatraju one koje ima Poreska uprava Republike Srpske.

Prema podacima sa kojima oni raspolažu samo u martu je bilo 6.500 odjava i oko 2.000 novoprijavljenih radnika, što dovodi do minusa u broju zaposlenih od oko 4.500.

„Možemo čak reći da je i to malo u odnosu na ono što se u regionu dešava, a samo zahvaljujući obećanjima vlasti da će dati kroz mjere podrške. Da toga nije bilo, situacija bi bila puno lošija“, kaže za CAPITAL predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Najviše otpuštaju gazde koje su najviše zaradile

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić se slaže da su mjere Vlade u velikoj mjeri doprinijele da se sačuva veliki broj radnih mjesta, ali i upozorava da su prvi u redu za pomoć oni poslodavci koji su ujedno i prvi otpuštali radnike.

„Na primjer sektor trgovine je u 2019. godini ostvario odličnu dobit, a istovremeno je u njemu bez posla ostalo najviše radnika. Nije normalno da neko ko ima dobit od par miliona maraka prvi krene da ih otpušta. „FIS“ je u Bijeljini otpustio radnike da nije trepnuo, a ostvario je enormnu dobit“, kaže Mišićeva.

Dodaje kako postoje i korektni poslodavci poput „Konzuma“ koji je svojim trgovcima isplatio bonus na platu, ili „Banje Vrućice“ koja nije otpustila ni jednog radnika, a onima na odeđeno produžila ugovore.

„Kada se pogleda broj onih koji su ostali bez posla može se reći da je to neka prolazna ocjena. Značajan broj poslodavaca je pokazao ozbiljnost samo zato što je znao će mu država platiti ono što je on trebao da plati“, zaključila je Mišićeva.

Pored toga što je svakog dana sve više radnika bez posla, smanjuje se i ponuda za radnim mjestima. Tako su na primjer preko Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske poslodavci u januaru izrazili potrebu za 1.163 radnika da bi u martu došlo do velikog pada ponude i tržište je zadržalo ponude za samo 745 radnika.

capital.ba