Štabovi za vanredne situacije u Republici Srpskoj razmatraju određeni plan otvaranja objekata i usluga, koji, kako saznajemo, podrazumijeva da ugostiteljstvo, hoteli, frizeri i bioskopi ostanu zatvoreni najmanje do 18. maja.

Iako plan još uvijek nije ozvaničen i preciziran, prema saznanjima Monda, poseban restriktivni režim o ograničenju kretanja i okupljanja, koji je važio za vrijeme vaskršnjih praznika, trebalo bi da bude na snazi i u periodu od 1. do 3. maja, te od 6. do 8. maja. Tako bi se, kao što je to u više navrata i najavljivano, spriječila masovnija okupljanja tokom prvomajskih praznika i Đurđevdana i tako preventivno djelovalo na sprečavanje širenja korona virusa.

Ovaj režim podrazumijevaće ograničeno kretanje između opština , kao i unutar jedne opštine sa definisanim intervalima za izlazak.

Prema trenutnim planovima nadležnih u RS, najkasnije će biti otvoreno nekoliko djelatnosti odnosno aktivnosti. Tako se ne planira dozvoliti otvaranje prije 18. maja za, osim navedenih – ugostiteljstva, hotela i motela, frizera i bioskopa, ni za trgovine odjećom i obućom, za igre na sreću, stočnu pijacu, pozorišta, stomatološke ambulante, fitnes klubove, ali ni dozvoliti posjete staračkim domovima i bolnicama.

Nadalje, u planu je da se uz posebne mjere distance i higijene, od 27. aprila dozvoli sva proizvodnja koja je obustavljena, kao i ograničen broj vrtića uz mjeru da se, ukoliko se pojavi bolesno dijete, objekat odmah zatvori na 14 dana, a djeca i vaspitači pošalju u izolaciju i testiraju.

Razmatra se i da se od ovog datuma dozvoli rad manje rizičnim trgovinama i uslugama, kao što je zanatstvo, kao i priprema i dostava kuvane hrane sa mogućnošču šalterske prodaje, ali i da se proširi mogućnost kretanja za starije osobe, na primjer od sedam do 15 sati dva dana u sedmici uz istovremenu restrikciju kretanja za ostale građane u tom terminu.

Saznajemo i da se razmatra mogućnost da se od 8. maja dozvoli rad trgovinama u tržnim centrima koje ne spadaju u posebno zabranjene djelatnosti, kao i ustanovama kulture poput muzeja.

Na kraju, nadležni razmatraju da se od 11. maja ponovo ograniči i javni prevoz uz minimalan broj redovnih linija, kao i da se od tog datuma otvore biblioteke i teretane u prirodi.

www.mondo.ba